1. yle.fi
  2. Uutiset

Linjaus Yhdysvalloissa: Verkkoon on päästävä tasavertaisesti

Internetyhteyksiä on tarjottava ja kohdeltava samalla periaatteella kuin sähkön ja veden kaltaisia palveluja, Yhdysvaltain viestintävirasto päätti. Nettiaktivistit iloitsivat päätöksestä ja pitivät sitä voittona telealan suuryrityksistä.

Ulkomaat
Tietokoneen näppäimistö.
Miia Roivainen / Yle

Yhdysvaltain viestintävirasto FCC on määrännyt internetyhteyksien tarjoajat kohtelemaan tasaveroisesti kaikkea internet-liikennettä.

Vuosia odotettu linjaus merkitsee käytännössä, että internetyhteyksiä on tarjottava ja kohdeltava samalla periaatteella kuin sähkön ja veden kaltaisia palveluja. Viestintäviranomaiset voivat vaikuttaa internetin sääntelyyn aiempaa enemmän. Yhtiöt joutuvat tarjoamaan palveluita samoilla periaatteilla kuin vaikkapa puhelinliikenteessä.

Nettiaktivistit kiittelivät päätöstä voittona telealan suuryrityksistä, jotka ovat halunneet tarjota nopeampia yhteyksiä paremmin maksaville asiakkailleen. He pitivät sitä myös sananvapauden ja demokratian voittona.

Päätös on sikäli periaatteellinen, että viranomaiset eivät edelleenkään määrää palveluiden hinnoittelusta.

Obama tyytyväinen: Hyväksi innovoinnille

Niukasti äänestyspäätöksellä 3–2 tehty linjaus sai kiitosta Valkoisesta talosta. Presidentti Barack Obaman mukaan päätös takaa tasaväkisen kilpailuasetelman netissä toimiville yrityksille. Obama myös arvioi, että linjaus hyödyttäisi taloutta ja kasvuyrityksiä.

– Päätös suojelee innovointia ja luo tasavertaisen kentän uuden sukupolven yrittäjille, Obama arvioi lausunnossaan.

Obama oli jo ennen äänestystä ilmoittanut tukevansa tasavertaista internetliikennettä.

Myös amerikkalaiset olivat ottaneet ennen näkemättömän vilkkaasti kantaa kysymykseen ja pyrkivät vaikuttamaan viestintäviraston pohdintaan lähettämällä etukäteen liki neljä miljoonaa kannanottoa päättäjille puolesta ja vastaan.

Linjaus tuskin on viimeinen sana kiistaan. Tietoliikenneyhtiöiden odotetaan vievän päätöksen tuomioistuinten arvioitavaksi.

Republikaanit: Valtio puuttuu liikaa markkinoihin

Päätöstä kannattivat viestintäviraston demokraatit, kun taas republikaanien mielestä viranomaisten puuttuminen vapaisiin markkinoihin meni liian pitkälle ja saattaa johtaa kuluttajahintojen nousuun.

Hankkeen vastustajat ovat arvostelleet sitä, että FCC teki päätöksen 1930-luvulla lama-aikaan säädetyn telekommunikaatiolain nojalla. Vastustajien mielestä laki on vanhentunut.

Yhdysvalloissa kyse on ollut pääasiassa verkon omistavien yhtiöiden ja teleoperaattorien sekä erilaisia digitaalisia palveluja tarjoavien yhtiöiden kuten elokuvia ja tv-sarjoja tarjoavan Netflixin välisestä kiistasta.

Verkkoyhteyksien kehittämiseen ja teknologiaan investoivat yhtiöt ovat vastustaneet nyt tehtyä linjausta ja vaatineet ylipäätään investointikustannusten sälyttämistä kuluttajille.

Laajakaistayhteyksien nopeuksiin on alettu kiinnittää Yhdysvalloissa enemmän huomiota kymmenen viime vuoden aikana muun muassa videopalvelu YouTuben ja Netflixin kasvaneen suosion myötä.

Päätökseen liittyy se, että esimerkiksi videopalvelut ovat yhteyksille raskaita. Yhdysvalloissa on tullut viime vuosina julki tapauksia, joissa verkkoyhteyksien tarjoajat peukaloivat tiettyjen sivustojen siirtonopeuksia ja hidastavat tahallaan sivustojen latautumista kertomatta siitä kuluttajille.

Päätöksen myötä tietoliikennepalvelujen tarjoajat eivät voi enää rajoittaa verkkoliikennettä millään tavalla tai solmia tuottoisia kytkysopimuksia sisältöpalveluyhtiöiden kanssa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi