Jan Guillouta syytetään antisemitismin vähättelystä – Guilloun mielestä pitäisi huolestua islaminvastaisuudesta

Ruotsissa käydään julkisuudessa kiivasta keskustelua Aftonbladetin viime sunnuntaina julkaisemasta kirjailija Jan Guilloun kolumnista. Siinä Guillou syyttää liberaaleja kommentoijia antisemitismin liioittelusta ja islaminvastaisuuden sivuuttamisesta.

Ulkomaat
Jan Guillou
Jan GuillouYle

Jan Guillou aloittaa kolumninsa (siirryt toiseen palveluun)ihmettelemällä, miksi poliisi lisää voimakkaasti aseistettuja poliisivartioita juutalaisten synagogien ja koulujen edustalle, kun pitkälle toistakymmentä islamilaista moskeijaa on Ruotsissa joutunut tuhopolttojen ja muiden iskujen kohteeksi. Guilloun mukaan liberaali lehdistö on pääkirjoitussivuillaan voimakkaan huolestunut Ruotsin juutalaisvastaisuudesta, ei ruotsalaisen rasismin yleisimmästä muodosta, joka kohdistuu arabeihin ja muslimeihin.

– Heille, jotka haluavat kuvata Ruotsin antisemitistisenä maana islaminvastaisen maan sijasta, jokainen valhe ja liioittelu ovat päämäärän pyhittämiä keinoja, kirjoittaa Jan Guillou.

Guillou kyseenalaistaa sen, ovatko ruotsalaiset juutalaiset todellakin niin ahdistuneita, että aikovat muuttaa maasta. Guillou syyttää Ruotsin antisemitismin vastaisen komitean puheenjohtajaa, Willy Silbersteinia sekä Svenska Dagbladetin kolumnistia, Paulina Neudingia muuttoaikeita koskevien valheiden levittämisestä.

Hiljattain Ruotsin radion toimittaja Helena Groll herätti rajua arvostelua erehdyttyään kysymään Israelin Ruotsin suurlähettiläältä, eikö juutalaisissa ole itsessään hiukan syytä juutalaisvastaisuuteen. Guillou sanoo, että jos kysymys olisi muotoiltu oikein eli viitattu Israelin toimiin palestiinalaisalueilla, Groll olisi säästynyt kohulta. Joka tapauksessa Guilloun mielestä se, että kohu syntyi, todistaa osaltaan, kuinka mahdotonta Ruotsissa olisi olla juutalaisvastainen.

– Mutta samaan aikaan meillä on valtiopäivillä poliittinen puolue, jolla on yli kymmenen prosenttia kansasta takanaan, jolle islaminvastaisuus on poliittinen kulmakivi. (Ruotsidemokraattien) puoluejohtaja Jimmie Åkesson on selvästi ja painokkaasti julistanut, että islam on suurin uhka Ruotsia kohtaan toisen maailmansodan jälkeen, kirjoittaa Guillou.

Jan Guillouta syytetään turhasta vastakkainasettelusta

Vastareaktio Guilloulle virisi välittämästi.

Guilloun moittima Willy Silberstein kertoo Facebookissa ottaneensa yhteyttä Aftonbladetin päätoimittajaan ja kysyneensä, aikooko lehti jatkaa sellaisten kirjoitusten julkaisemista, joissa väheksytään juutalaisten kohtaamaa rasismia ja syytetään rasismia vastaan taistelevia ihmisiä - kuten Silbersteinia - valehtelijoiksi.

Svenska Dagbladetissa Harry Amster (siirryt toiseen palveluun) maanantaina kutsuu koko Guilloun kirjoitusta pöyristyttäväksi loukkaukseksi. Hän muistaa, miten hänen oma isänsä - Auschwitzin keskitysleiriltä elossa selvinnyt mies - mitätöi kaikki konfliktit vertaamalla niitä keskitysleirin kauheuteen. Amsterin mielestä Guillou tekee samaa:

– Jan Guillou on keksinyt, että muslimeilla on asiat paljon huonommin Ruotsissa kuin juutalaisilla, joten juutalaisviha on jotain, jolle ei kannata uhrata kallisarvoista aikaansa. Kun juutalaiset eri puolilla Eurooppaa todistavat, että pelko juutalaisvihaa kohtaan on lisääntynyt viime vuoden aikana, niin Jan Guillou tietää, ettei niin ole ollenkaan. Klassinen tapa mitätöidä ihmisiä.

Amsterin mukaan – toisin kuin Jan Guillou väittää – monet Ruotsin juutalaiset todellakin harkitsevat muuttoa pois. Myös hän itse ensimmäistä kertaa elämässään on tullut ajatelleeksi poismuuttoa.

Dagens Nyhetersissä Amanda Björkman (siirryt toiseen palveluun)katsoo maanantaina Guilloun vähättelevän juutalaisten pelkoja. Lisäksi hän ihmettelee, miksi Guillou suhteellistaa kärsimystä ja asettaa kaksi uskonryhmää toisiaan vastaan:

– Guillou tuntuu olevan peittelemättömän kyvytön näkemään itsestäänvelvää asiaa: taistelu sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa juutalaisten ei tarvitse pelätä, ei ole taistelua muslimeita tai islamia vastaan. Vastakkainasettelu on olemassa vain Guilloun omassa päässä.

Jopa Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja arvostelee Guillouta

Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja Karin Petterssonkin (siirryt toiseen palveluun)moittii tiistaina oman lehtensä kolumnistia siitä, että tämä kyseenalaistaa ja ironisoi uhattujen tuntemaa pelkoa sen sijaan, että tuntisi solidaarisuutta.

– Guillou vaatii meitä valitsemaan. Jos katsoo, että Ruotsissa on laajaa vihaa muslimeita kohtaan, ei voi samanaikaisesti olla huolissaan lisääntyvästä antisemitismistä. Ongelma on, että häviäjiä tällaisessa yhtälössä ovat ensi sijassa ne ryhmät, jotka ovat itse rasismin kohteena.

Vaikka sosiaalisessa mediassa kommentit ovat olleet enimmäkseen kriittisiä, Aftonbladetin kulttuuriosaston päällikkö Åsa Linderborg twiitaa, että "Viikon tärkeimmän kirjoituksen on kirjoittanut Jan Guillou".