Verokarhu syö koirien kupista Helsingissä ja Tampereella

Suomessa perii koiraveroa vain kaksi kuntaa: Helsinki ja Tampere. Koiraverovelvollisista alle puolet maksaa veron.

Kotimaa
Suomenlapinkoira Muohta
Laura Valta / Yle

Suomessa on noin 650 000 koiraa. Valtaosa maasta on koirille verovapaata aluetta. Kahdessa kaupungissa verokarhulla on kuitenkin edelleen oikeus käydä kärkyllä koiran kupilla. Nämä kaksi ovat Helsinki ja Tampere.

Molemmissa kaupungeissa on aika ajoin noussut miehiä ja naisia vaatimaan koiraveron poistoa, mutta vanha käytäntö jatkuu edelleen.

Helsinki perii 50 euroa vuodessa

Helsingissä on koiria Kennelliiton arvion mukaan lähes 30 000. Koiraveroa kaupunki vaatii karvakuonolta 50 euroa vuodessa. Verovelvollisuutensa hoitaa kuitenkin alle puolet karvaisista verovelvollisista. Vuosittainen koiraverotuotto on noin 700 000 euroa.

Valtaosa pääkaupungin koiranomistajista pitää koiraveroa kummallisena vanhan ajan jäänteenä, josta pitäisi luopua. Myös moni kaupungin päättäjistä kyseenalaistaa koiraveron järkevyyden. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Tatu Rauhamäki on yksi koiraveron kyseenalaistajista.

– Mielestäni sellaista verojärjestelmää ei tarvita, jossa veron kerääminen kaikilta tai edes suurimmalta osalta verovelvollisilta on mahdotonta, sanoo Rauhamäki.

Tampereella pitää maksaa 34 euroa vuodessa

Tampereella asuu nelijalkaisia hännänheiluttajia Kennelliiton arvion mukaan lähes 10 000. Tunnollisuus veron maksussa on samaa luokkaa kuin Helsingissä eli alle puolet katsoo velvollisuudekseen maksaa koiraveroa. Koiraverotuotto oli viime vuonna noin 130 000 euroa. Tuotto on hieman laskenut edellisestä vuodesta, vaikka hauvojen määrän arvioidaan kaupungissa lisääntyneen.

Tampereella, kuten Helsingissäkin, koiraveron poisto on puhuttanut päättäjiä viime vuosina toistuvasti. Sosialidemokraattien valtuutettu Jari Niemelä on ehdottomasti koiraveron poiston kannalla.

– Koiravero on tsaarin ajan jäänne. Aikoinaan sitä kannettiin vesikauhuisten koirien vahinkojen korvaamiseen, ei sitä enää tarvita. Jos sitä jostain kumman syystä halutaan kuitenkin periä, niin se olisi korvamerkittävä niin, että tuotto ohjattaisiin koirapuistojen, vesipisteiden ja kakkapussitelineiden rakentamiseen, sanoo Niemelä.

Koiraveroasetus annettiin suurruhtinaskunnassa

Suomessa koiravero oli alkujaan kunnallisveron kylkiäinen. Vuonna 1878 annetun asetuksen mukaan koiraveroa kerättiin kunnallisverojen kanssa korvaukseksi vesikauhuisten koirien aiheuttamista vahingoista kotieläimille.

Vuonna 1894 kunnat saivat oikeuden päättää koiraveron suuruudesta tietyissä rajoissa.

Vuodesta 1991 lähtien kuntien ei ole enää ollut pakkoa periä koiraveroa. Koiraverovapaiden kuntien määrä lisääntyi nopeasti 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Suurimmista kaupungeista Espoo luopui koiraverosta vuoden 2007 alusta ja Vantaa ja Turku vuoden 2008 alusta. Koiraveroa ainoina perivät edelleen Helsinki ja Tampere.