Yllätys kouluruokailussa: särjestä tulikin suosikkiruoka

Särjen käyttöä on kokeiltu viime syksynä Jyväskylässä Vesangan koululla. Erityisesti särkipitsapiirakka maistui koululaisille. Kouluruokailusta saatiin niin hyvät kokemukset, että särki otetaan nyt pysyvästi Kylän Kattauksen ruokalistoille.

luonto
Särki muuttuu taitavissa käsissä roskakalasta herkuksi.
SärkiäMinna Matintupa / Yle

Jyväskylässä löytyy jatkossa särkeä päiväkotien ja vanhuspalveluiden ruokalistaltoilta. Aliarvostetun kalan nostaminen uuteen arvoon on tuonut monia hyviä puolia.

Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista huolehtivan liikelaitos Kylän Kattauksen johtaja Tuula Sinisalo kertoo, että tällä hetkellä tehdään sopimuksia särjen kalastajan kanssa. Kalastaja investoi omiin tuotantotiloihinsa parhaillaan, sillä hän toimittaa kalan esikäsiteltynä laitoskeittiöille. Ruokalautasille särki tulee toukokuussa.

– Meillä on suunnitelmissa, että me aloitamme päiväkotipuolella, jossa ruokalistalle tulee koulussa suosioon noussut särkipitsapiirakka eli tonnikala korvataan särjellä, selvittää Tuula Sinisalo.

– Vanhusten ruokapalvelussa puolestaan olisi tarkoitus, että kokeillaan tällaista särkikiusausta.

Kaikki voittavat ja ympäristö kiittää

Särjen käyttöä laitosruokailussa kokeiltiin osana Kohti resurssiviisautta -hanketta. Hankkeessa Sitra yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa etsii uusia tapoja parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua ja samalla säästää ympäristöä.

Lähivesien tähän saakka aliarvostetun kalan käyttäminen osui erinomaisesti hankkeen tavoitteisiin, sillä särjellä ruokakalana todettiin olevan monia hyviä puolia.

– Särkihän on vähemmän arvostettu, mutta on kuitenkin suomalainen raaka-aine ja paikallinen raaka-aine, Sinisalo muistuttaa.

Särkien kalastaminen puhdistaa järvien vesiä ja lisäksi ilmastopäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin tuontikalaa käytettäessä. Lisäksi Jyväskylässä on laskettu, että jos kaikki julkisissa laitoskeittiöissä käytetty ulkomainen kala korvattaisiin kotimaisella, toisi tämä suoraan neljä työpaikkaa lisää lähialueelle.

Kun ruoasta puhutaan, tärkein kriteeri on kuitenkin maku.

– Nyt kun kalaa on kokeiltu ja sitä on tuotekehitetty, niin oikein laitettuna se on myös hyvänmakuinen, puhdas kotimainen raaka-aine, Tuula Sinisalo toteaa tyytyväisenä.