Kulttuurit törmäävät Kambodžassa: Alastomat turistit temppelin raunioilla pahoittavat paikallisten mielen

Nuoret yhdysvaltalaisnaiset ja ranskalaiset miehet, jotka jäivät kiinni alastonkuvien ottamisesta Angkor Watin raunioilla, eivät ymmärrä, miten tärkeä paikka on uskonnollisesti ja kulttuurisesti, sanovat kambodžalaiset.

Ulkomaat
1100-luvulla rakennettu Angkor Wat.
1100-luvulla rakennettu Angkor Wat.Maija Paikkala / Lehtikuva

Kambodžasta on tänä vuonna karkotettu ainakin viisi ulkomaista turistia, jotka ovat riisuuntuneet ottaakseen itsestään alastonvalokuvia Angkor Watin temppelialueella. Alue on YK:n maailmanperintökohde ja kambodžalaisille pyhä, vaikka se samalla onkin maan suosituin turistikohde, jossa käy kaksi miljoonaa turistia vuodessa.

Angkor Watin vartijat pidättivät tässä kuussa 20- ja 22-vuotiaat yhdysvaltalaiset sisarukset, jotka olivat napsimassa kuvia toistensa paljaista selistä ja takamuksista. Naiset saivat kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion, runsaan 220 euron sakon ja neljän vuoden porttikiellon Kambodžaan.

Tammikuussa vastaava tuomio langetettiin kolmelle noin 20-vuotiaalle ranskalaismiehelle. Uutistoimisto AP tavoitti yhden heistä, mutta hän kieltäytyi puhumasta tempauksestaan. Tuomio kuvastaa hänen mielestään sitä, miten korruptoitunut maa Kambodža on.

Bikinit ovat ok, temppelin raunioilla pyllyily ei

Temppelialue on kuuluisa arkkitehtuuristaan ja taiteestaan. Kambodžalaisille temppelit ovat sekä oman kulttuuriperimän muistomerkki että buddhalainen palvontapaikka.

Kyltit portilla kehottavat käyttäytymään kunnioittavaksi. Nyt viranomaiset suunnittelevat uusia kylttejä, joissa kielletään alastonkuvien ottaminen ja varoitetaan sen voivan johtaa pidätykseen ja karkotukseen.

– Kambodžalaisena olen loukkaantunut. Ajattelen etenkin köyhiä kambodžalaisia, jotka säästävät pitkään voidakseen tulla rukoilemaan Angkoriin. He eivät ymmärrä, miksi jotkut tekevät tuolla tavoin, sanoo alueen hallinnon edusaha Kerya Chau Sun.

Kambodžalaisen Mollyda Keon mukaan paikallinen väestö ymmärtää kyllä kulttuurierot. Kambodžalainen nainen menee uimaan T-paidassa ja šortseissa, mutta hyväksyy sen, että länsimaalaisen mielestä bikinit ovat sopiva asu. Alastomuudessa temppelin raunioilla kulkee kuitenkin raja, Keon sanoo.

– He tulevat eri kulttuurista, mutta heidän pitäisi ymmärtää kunnioittaa meidän kulttuuriamme.

Alasti läpi Amerikkojen

Angkor Watin lisäksi alastomat turistit ovat pyllyilleet muillakin kulttuurihistoriallisesti merkittävillä paikoilla maailman vastalaidalla. Perussa Macchu Picchun inkakaupungissa lisättiin viime vuonna valvontaa, kun siellä oli jäänyt kiinni valokuvailevia viuhahtajia.

Yksi heistä oli 32-vuotias israelilainen kirjanpitäjä, joka oli kulkenut vastaavissa puuhissa Etelä- ja Keski-Amerikassa yhdeksän kuukauden ajan ja pitänyt siitä internetissä blogia.

Hän korosti välttäneensä ihmisten tunteiden loukkaamista ottamalla kuvat aikoina, jolloin paikalla ei ollut paljon väkeä.

Lähteet: AP