1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Verottaja hakee Sunny Car Centeriä konkurssiin

Verottajan saatavat suurautokauppaa Hämeenlinnaan havitelleelta yhtiöltä ovat yli 266 000 euroa. Hakemuksen mukaan SCC ei ole tiedoksi annetusta maksukehotuksesta huolimatta maksanut erääntyneitä veroja tai maksuja. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mainostolppa on 30-metriä korkea vetonaula Hämeenlinnassa Kuva: Hannu Harhama / Yle

Yle Häme kertoi viime viikolla, että Espoon käräjäoikeus jätti Sunny Car Centerin omistajalle Markku Ritaluomalle tiedoksiannon velkomusasiassa. Jo tiedoksianto merkitsi sitä, että mikäli yhtiö ei saa mittavia velkojaan pikaisesti maksetusti, yhtiö menee konkurssiin.

SCC:llä on ulosotossa velkoja lähes yli 470 000 euroa.

SCC:n suuret haaveet

Sunny Car Centerin ajatuksena oli rakentaa Euroopan mittakaavassakin suuri autokauppa Hämeenlinnan Kirstulaan. Yhtiön omistaja Markku Ritaluoma esitteli autokauppa-ajatuksensa yli viisi vuotta sitten. Sen jälkeen Kirstulan pellolle on noussut komea, mutta nyt jo hieman ränsistynyt valomainos.

Kuvaavaa hankkeelle on se, että valomainoksen paikalleen laittanut Tammerneon Oy vaatii SCC:ltä ulosoton kautta yli 187 000 euron maksua mainoksesta.

Kaupunki odotti ja toivoi

Suuri autokauppa aiheutti aluksi Hämeenlinnan kaupungin päättävissä elimissä suurta euforiaa. Kun rakennustyöt viivästyivät vuosi vuodelta, alkoi epäilijöiden joukko kasvaa.

Lopulta kaupunki vaati, että SCC ostaa autokaupalle varatun maa-alueen. Hinnaksi sovittiin 8,4 miljoonaa.

Ritaluoma lupasi useaan otteeseen, että rahat tulevat. Kun niitä ei näkynyt, jätti kaupunki haastehakemuksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen maakaupan perumiseksi lokakuun ensimmäisenä päivänä.

Suuren autokaupan tarun loppu?

Sunny Car Centerin vaiheissa on riittänyt erilaisia mutkia. Yhtiön rahoja on lähetetty Etelä-Afrikkaan. Rahoittajaksi on haviteltu sambialaista ex-presidentin rouvaa ja viimeksi Ritaluoma on ollut etsimässä rahoittajia Amerikasta. Rahoja ei ole kuulunut.

Nyt viranomaisten mitta on täyttynyt ja vain ihme – noin puolen miljoonan euron ihme – voi pelastaa Sunny Car Centerin.