1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kevät tulee – ikkunalaudoilla on tungosta

Yhä useampi kotipuutarhuri kasvattaa itse omat taimensa. Siemenestä saakka itse kasvatettu puutarhakasvi on haasteellinen projekti, jossa työnsä tuloksen voi nähdä hyvin konkreettisesti.

luonto
puutarhaneuvoja Arja Pehkonen ja Yle Hämeen kasvatusprojektin taimet
Kati Turtola / Yle

Puutarhaneuvoja Arja Pehkonen Hämeen Martoista on huomannut, että kotipuutarhureiden keskuudessa omien taimien kasvatus on selvästi nousussa. Aiheesta käydään polemiikkia netissä ja kurssit ovat varsin suosittuja. Ikkunalaudoilla on ruuhkaa, kun moninaiset purkit on aseteltava mahdollisimman valoisaan paikaan asunnossa.

– Kyllä taimien kasvatus on lisääntynyt. Ihmiset haluavat jutella niistä ja sosiaalisen median myötä jaetaan omia kokemuksia, tietoja ja taitoja, kertoo Arja Pehkonen.

Taimia itse kasvattamalla saattaa säästää muutaman euron puutarhakuluissa. Arja Pehkonen kuitenkin epäilee, että suurempi syy kasvatusintoon on kokemusten ja elämysten etsiminen. Puutarhaharrastuksessa ei koskaan tule täysin valmiiksi.

– Aina voi kilvoitella vähän lisää. Ottaa vähän vaikeampia kasvatettavia ja sitten tulee se tunne, kun saa jonkun onnistumaan ja satoa leivän päälle, niin se on tosi kivaa, kuvailee Pehkonen.

Chili on miehekäs kasvi

Nykyään taimia kasvattavat sekä miehet että naiset. Muutenkin Pehkosen mukaan esimerkiksi puutarhakursseilla on yhä enemmän miehiä. Erityisesti chili-innostus on houkutellut miehiä ikkunalautaviljelijöiksi.

– Aikaisemmin olisin sanonut, että taimien kotikasvattaminen on naisten hommaa, mutta yhä enemmän törmään miehiin, jotka kasvattavat taimia. Erityisestii chili on sellainen. Minusta tuntuu, että se on huomattavasti enemmän miesten juttu kuin naisten, miettii Arja Pehkonen lukuisien järjestämiensä puutarhakurssien kokemuksella.

Kierrätä vanhat tölkit ja purkit

Taimien itse kasvattamisen alkuun pääsee halutessaan halvalla. Puutarhaliikkeet tarjoavat kotipuutarhurille houkuttelevia taimikasvattajan paketteja, pieniä ruukkuja ja rasioita, mutta kierrätysmateriaalillakin pärjää pitkälle.

Vanhat jugurttipurkit ja puolitetut maito- tai mehutölkit kelpaavat mainiosti kylvöastioiksi. Lisäksi tarvitaan vain suihkepullo ja hiukan muovikelmua.

Ikkunalauta toimii hyvin taimien kasvatusalueena, kunhan huolehtii, että kasvit eivät saa liikaa vetoa ikkunasta tai kuumutta lämpöpattereista. Itämässä olevat siemenet tarvitsevat vain sopivassa suhteessa lämpöä, valoa ja kosteutta. Lannoituksen vuoro on vasta myöhemmin keväällä.

Siementen hintahaarukka on iso

Tavallisia tomaatin, kurkun ja parikan siemeniä saa ostaa miltei kaikista ruokakaupoista, mutta harvinaisempia siemeniä moni harrastajapuutarhuri tilaa netistä.

– Esimerkiksi chili on vähän sellainen trendikasvi. Haetaan uusia makuja, voimakkaampia lajikkeita ja erikokoisia taimia, tietää Pehkonen.

Kasvien siementen hinnat ovat viime vuosina nousseet huimasti. Innokas kotipuutarhuri saattaa hämmästyä, kun siemenpussista paljastuu vain neljä siementä. Siemenpussien välillä hinnat saattavat myös vaihdella suuresti.

– Jos vertailee kaupassa esimerkiksi kurkkulajikkeita, miettii että mistä tämä erilainen hinta mahtaa johtua. Monesti siinä kalliimmassa pussissa on merkintä F1, joka tarkoittaa, että se on hybridi eli kahden lajikkeen risteymä, selittää puutarhaeneuvoja ja kehuu varovaisesti Yle Hämeen toimituksen ikkunalaudalla kasvavia taimia.

– Täytyy sanoa, että kun olette aloittaneet näin aikaisin, niin olette saaneet yllättävän hyvin nämä kasvamaan, hymyilee Pehkonen lempeästi harrastajaviljelijöiden yritykselle kasvattaa taimia.

Lue seuraavaksi