Häädöt voitaisiin estää lähes kokonaan sosiaalisella isännöinnillä

Jyväskylässä on saatu hyviä tuloksia sosiaalisella isännöinnillä. Sen tarkoituksena on auttaa asumisen ja elämänhallinnan ongelmissa varhaisessa vaiheessa. Parhaimmillaan sosiaalisella isännöinnillä estetään häätöjä, jotka tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.

Kotimaa
Lukko.
Derrick Frilund / Yle

Kolmekymppisen "Teron" elämä on tällä hetkellä raiteillaan. Hän elää lapsiperheen arkea ja käy kuntouttavassa työssä. Vielä muutama vuosi sitten kaikki oli toisin.

– Olen käyttänyt huumeita, lääkkeitä ja alkoholia, päihdetaustaa on yli 14 vuotta. Asuin kavereiden nurkissa, kenen luona milloinkin, viikon siellä toisen täällä, hän sanoo.

Terolla kävi kuitenkin tuuri. Hän sai oman asunnon ja asumisen ja arjen hallinnan ongelmiin apua sosiaalisesta isännöinnistä.

Minulla ei ollut mitään rutiineja eikä minkäänlaista arjen hallintaa.

Tero

– Minulla ei ollut mitään rutiineja eikä minkäänlaista arjen hallintaa. Asumisneuvonnan kanssa hoidettiin ihan perusasioita, Kelalla käymistä, harrastusten etsimistä. Ja sitten oli ihan jutteluapua, paljon muutakin kuin asumista, kertoo Tero.

– Elämä on nyt ihan mukavaa, hän lisää.

Tero toimii nyt asumisneuvonnan vertaistukihenkilönä.

Asiakkaita olisi enemmän kuin voi ottaa

Jyväskylässä kahdella sosiaalisen isännöinnin asumisneuvojalla on tällä hetkellä lähes 50 asiakasta. Lisää olisi tulossa, jos vain olisi työvoimaa.

Asiakaskunta työntekijöillä on monimuotoinen.

– On asiakkaita, jotka opiskelevat yliopistossa, ja toisaalta on ihan kadun ihmisiä, eli laidasta laitaan kaikista yhteiskuntaluokista. Ikähaitari on 19-70 vuotta, kertoo asumisneuvoja Alvari Palmi.

Asumisneuvontaan päädytään yleensä sosiaalityön kautta.

Me emme tee asioita asiakkaan puolesta.

Alvari Palmi

– Asiakkaan kanssa lähdetään rakentamaan arkea, mietitään mitkä palvelut auttavat asiakkaan arjessa. Se voi olla päihdepalvelua, mielenterveyspalvelua, talouspalvelua tai jotain kolmannen sektorin palvelua. Kaikki lähtee kuitenkin asiakkaasta, eli me emme tee asioita asiakkaan puolesta, Palmi sanoo.

Häätöjen estämisellä kova onnistumisprosentti

Ennaltaehkäisevää asumisneuvontaa ei ole tarjolla kaikissa kaupungeissa. Jyväskylässä se aloitettiin viisi vuotta sitten pilottihankkeena. Hanke osoittautui tehokkaaksi, sillä onnistumisprosentti on noin 95.

– Häätöjen estämisen lisäksi on ennaltaehkäisevä työ, jossa asiat eivät edes etene häätövaiheeseen, sanoo asumisneuvoja Sanna Salopaju.

Keski-Suomessa ulosottovirastoon tuli kuitenkin viime vuonna vireille yli 400 häätöä, ja niistä yli sata myös toteutui.

Häätö maksaa yhteiskunnalle 5000-20 000 euroa.

Sanna Salopaju

– Häätö maksaa yhteiskunnalle 5000-20 000 euroa, ja päälle euroissa mittaamattomat kustannukset ihmiselle. Se on kova hinta, sanoo Salopaju.

Haastattelut teki Petra Thuren.