1. yle.fi
  2. Uutiset

Netin tasavertaisuus on uhattuna Suomessakin – EU:lta luvassa ratkaisuja

Nettineutraliteetti on parhaillaan EU:n parlamentin pohdittavana. Ratkaisu voi lopulta olla samankaltainen kuin Yhdysvalloissa.

internet

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajavan järjestön Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen on tyytyväinen Yhdysvalloissa tehtyyn päätökseen, jolla internetyhteyksien tarjoajat velvoitetaan kohtelemaan kaikkea nettiliikennettä tasaveroisesti.

Tarvaisen mukaan netin käyttäjien oikeudet liikahtivat oikeaan suuntaan, ja lopputulos oli odotettua parempi.

Suomessa tilanne on jo samankaltainen kuin Yhdysvalloissa nyt tehdyn päätöksen jälkeen. Lainsäädäntö on varsin vahva ja Viestintävirastolla on oikeus antaa täsmentäviä määräyksiä. Viranomainen voi Tarvaisen puuttua tilanteeseen, jossa operaattori haluaisi taloudellisten sopimustensa perusteella välittää yhtä palvelua kilpailijaa nopeammin.

Joissain maissa Neflixin ja HBO:n kaltaiset sisällöntuottajat voivat jo nykyisin tehdä sopimuksen, että jompaakumpaa välitetään nopeasti ja kilpailijaa hitaasti. Eräissä maissa saa jo nykyisin nettiyhteyden, jossa toimii ilmaiseksi vain Facebook, muusta pitää maksaa. Kuluttaja ei voi valita, vaan ratkaisu on paketoitu nettiyhteyteen, Tarvainen kertoo.

Hän mainitsee esimerkkinä myös tilanteen, jossa operaattori kieltäisi Skype-puhelut tai laskuttaisi niistä erikseen suosiakseen omaa puhelinliikennettään. Joissain maissa näin on tapahtunut.

Kyse on Tarvaisen mukaan pohjimmiltaan siitä, että saako kuluttaja itse päättää ostamastaan nettiyhteydestä vai päättääkö siitä joku muu. Kuluttajan etu on, että hän saa itse päättää, hän korostaa.

Hollannissa on jo laki nettineutraliteetista

Vaikka tilanne on Suomessa kohtuullisen hyvä, tulee meillekin paineita muualta, sanoo Tarvainen. Hänen mukaansa Suomessakin on tahoja, jotka haluaisivat käyttää tilannetta hyväkseen. Jos tuleva EU-lainsäädäntö tekee tilanteen liian helpoksi, leviävät edellä esitetyn kaltaisen käytännöt Suomeenkin.

EU-maista Hollanti on ensimmäinen, jossa on selvä nettineutraliteettia koskeva laki.

Nettineutraliteetti on parhaillaan EU:n parlamentin harkittavana. Parlamentissa ja komissiossa on Tarvaisen mukaan ollut vetoa suuntaan jos toiseenkin. Parlamentissa on ollut uskoa siihen, että markkinat hoitavat tilanteen, ja asiakkaat vaihtavat operaattoria, jos palvelu ei tyydytä. Komission tekemien selvitysten mukaan näin ei kuitenkaan ehkä tapahtuisi.

Tällä hetkellä todennäköisempänä pidetään, että EU:ssa päädytään samankaltaiseen ratkaisuun kuin Yhdysvalloissa.

Lue seuraavaksi