1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muistoja digitoidaan kilpaa ajan hampaan kanssa

Kotiarkistojen aarteita digitoidaan edelleen huimia määriä eikä loppua vielä näy. Aika haurastuttaa videonauhoja ja haalistuttaa värejä. Digitointia järeämpi ase muistojen säilyttämiseen on kuitenkin varmuuskopio.

Kotimaan uutiset
Mies avaa ruuvimeisselillä vanhaa videokasettia.
VHS-nauhat kestävät aikaa huonosti. Seppo Hauta-aho digitoi muistoja talteen.Harri Oksanen / Yle

Mummun ja papan muisteloita, vauvan ensijokelluksia, reissufilmejä, perhejuhlia, tärkeitä tapahtumia tai muuten vain kuvattuja tai äänitettyjä tallenteita löytyy yhä suuret määrät kotien kätköistä.

Mikäli haluaa säilyttää näitä arvokkaita muistoja jälkipolvillekin, on syytä harkita niiden digitoimista. Varsinkin videonauhat ovat suhteellisen nuoresta iästään huolimatta ensimmäisenä tuhoutuvien listalla. Nauhan videosignaalin magneettisuus muuttuu ja häviää iän myötä. Kaitafilmien värit muuttuvat ja häviävät myös iän myötä. Lisäksi ne haurastuvat ja saattavat mennä katsottaessa poikki.

Vasta pieni osa digitoitu

Kaitafilmejä, vhs-nauhoja, beta-nauhoja, U-matic –nauhoja, dioja, C-kasettinauhoja, kelanauhoja, microkasetteja, MiniDisc –tallenteita kulkeutuu WebbiNetin digitointipajaan tuhansia vuosittain. Materiaali tulee ympäri Suomen, ja kiireisimpänä aikana työtä tehdään kolmessa vuorossa.

Laatikossa vanhoja kaitafilmeja ja kasetteja.
Harri Oksanen / Yle

– Tottakai se on hupeneva luonnonvara, mutta uskaltaisin väittää että vasta pieni osa näistä on digitoitu, sanoo yrittäjä SeppoHauta-aho hämeenlinnalaisesta WebbiNetti S & T Ky:stä.

– Yleisin tallennusmuoto on DVD, mutta myös ulkoisille kovalevyille voidaan tallentaa, mikäli asiakas haluaa editoida filmejään.

Digitointi ei kaikissa tapauksissa paranna paljoakaan sitä alkuperäistä kuvanlaatua, mutta joissain tapauksissa värikorjailua pystytään tekemään, jos kuva on haalistunut. Digitointi kuitenkin pelastaa vanhat tallenteet ajan hampaan lopulliselta puraisulta.

Kaiken tallentamisen A ja O on varmuuskopionti

DVD-levyjen kestävyydestä on monenlaisia arvioita, ne säilynevät 20-30 vuotta ja valmistajien simuloitujen vanhentamiskokeiden mukaan jopa 100 vuotta (lähde:Wikipedia), mutta Hauta-aholla on yksi tärkeä vinkki kaikille.

– Mikään digitaalinen tallenne ei ole kuitenkaan sataprosenttisen varma säilytysmuoto, siksi kaiken A ja O on varmuuskopiointi. DVD:lle digitoitu materiaali on syytä kopioida vielä vaikka muistitikulle, muistikortille, kovalevylle tms., muistuttaa Hauta-aho.

Lue seuraavaksi