WHO: Ebolarokotuksiin vielä pitkä matka

Maailman terveysjärjestö pitää kehitettyä ebolarokotetta turvallisena, mutta väestön rokotusohjelmiin menee vielä vähintään puoli vuotta, järjestö arvioi.

Liberialainen sairaanhoitaja antoi kokeellista Ebola-rokotetta 2. helmikuuta 2015. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Rokotuskampanjoista Länsi-Afrikassa leviävää ebolavirusta vastaan päätetään aikaisintaan loppukesästä, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO perjantaina.

Rokotuksiin ryhtyminen riippuu siitä, kuinka lupaavia tuloksia kehitteillä olevasta rokotteesta saadaan testivaiheessa. Viranomaiset haluavat myös seurata, kuinka Länsi-Afrikassa jylläävä ebolaepidemia etenee ja kehittyy.

WHO:n riippumattoman asiantuntijapaneelin on määrä antaa lausuntonsa ja mahdollinen suosituksensa rokotteesta aikaisintaan elokuussa.

Valtioiden terveysministeriöt tekevät sen jälkeen lopullisen päätöksen kansallisiin rokotusohjelmiin ryhtymisestä.

Kaikki eniten ebolaepidemiasta kärsineet maat Guina, Liberia ja Sierra Leone osallistuvat lähiviikkoina rokotteen testaamiseen.

WHO:n mukaan rokote tiedetään jo nyt turvalliseksi. Rokotteen on todettu parantaneen rokotettujen vastustuskykyä virukselle.

– Emme kuitenkaan tiedä vielä, kuinka tehokkaita rokotteet ovat, kun tauti leviää yhteisössä, WHO:n tiedottaja Margaret Harris sanoi perjantaina.

Tuhansia hoitohenkilökunnan edustajia on suostunut osallistumaan rokotetesteihin.

Testivaihetta vaikeuttaa se, että ebolatartuntojen määrä on jo vähentynyt huomattavasti muun muassa Liberiassa. Rokotteiden vaikutusta tartuntojen ennaltaehkäisyyn voi siksi olla vaikea todentaa.

Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa on raportoitu yhteensä 99 uudesta ebolatartunnasta tällä viikolla, kun viikkoa aiemmin tartuntoja laskettiin 128.

Kaikkiaan lähes 24 000 ihmistä on saanut tartunnan Länsi-Afrikassa. Tautiin on kuollut lähes 10 000 ihmistä runsaan vuoden jatkunneen epidemian aikana.