Matkailijat saatu yöpymään Kemissä – aasialaiset täyttävät hotellit

Hotelleissa on yllätytty iloisesti aasialaisten matkustajien kasvaneesta määrästä. Kehitykseen on vaikuttanut esimerkiksi se, että jäänmurtaja Sampon risteilylle myydään kiintiöpaikkoja, jotka edellyttävät majoittautumista.

Kotimaa
Kemin Cumulus
Joni Gauriloff

Aasialaisten matkailijoiden runsas määrä on yllättänyt kemiläiset hotelliyrittäjät.

– Olemme olleet aivan äimän käkenä. Viime vuoteen verrattuna kasvua on varmaan 80 prosenttia, kertoo yrittäjä Arto Nevala Hotelli Palomestarista.

Hänen mukaansa hotellin historiassa on mentävä erittäin kauas, että se olisi ollut yhtä täynnä kuin tänä talvena.

Matkailuyhtiö on onnistunut

Cumulus-hotellista kerrotaan, että aasialaisia on ollut pilvin pimein. Ryhmien määrä on kasvanut 50 prosentilla vuodentakaisesta.

Hotellijohtaja Kimmo Knuuti antaa tunnustusta Kemin Matkailulle ja sanoo, että yhtiö on onnistunut erityisesti jäänmurtaja Sampon markkinoinnissa Aasiassa.

– Matkailun puolella isohko muutos tälle kaudelle on ollut se, että isoille asialaisille matkanjärjestäjille on myönnetty kiintiöpaikkoja Sampolle, kunhan yöpyminen on Kemissä. Aikaisemmin heitä on tullut päiväreissuilla Rovaniemeltä ja muualta Lapista.

Knuuti arvelee, että erityisesti kiinalaisten matkustusintoon on vaikuttanut kohonnut elintaso ja kehittynyt kielitaito. Myös nettivaraamisen helppous tuo lisää turisteja, lähinnä yksin matkustavia.

Olemme olleet aivan äimän käkenä. Viime vuoteen verrattuna kasvua on varmaan 80 prosenttia.

Arto Nevala

Hotelli Merihovissa käyttöaste on noussut 30 prosentilla osin aasialaisten ansiosta.

Omatoimimatkailijoita on myös

Torniossa E-City Bed & Breakfastia pitävä Esa Rautio kertoo, että myös heillä aasialaisia on kuluvana talvena näkynyt viime vuotta enemmän.

– Meille heitä houkuttaa varmaan edullinen hinta. He eivät ota aamiaista, sillä heillä on oma nuudelipussi matkassa. Yleensä he ovat kiinalaisia, jotka opiskelevat esimerkiksi Pariisissa. He tekevät Rovaniemi - Tornio - Kiiruna -matkan, Rautio kertoo.

Sen sijaan Tornion Hotelli Olofista kerrotaan, että heillä aasialaisia matkailijoita ei ole yöpynyt.