Hullutkin salaliittoteoriat kiehtovat: "Hörhökerroin korostuu netissä"

Villeimmätkin jutut saavat netissä tuulta purjeisiin ja salaliittoteoriat kukoistavat keskustelupalstoilla. Populäärikulttuurin tutkija Kimi Kärki on huomannut, että juttuihin kannattaa suhtautua varauksella. Tosin häntäkin kiinnostavat juuri älyttömimmät ideat.

Kotimaa
Dallasilaiset pysähtyivät muistamaan presidentti John F. Kennedyn surmaa tapahtuman 50-vuotispäivänä 22. marraskuuta.
Dallasilaiset pysähtyivät muistamaan presidentti John F. Kennedyn surmaa tapahtuman 50-vuotispäivänä 22. marraskuuta.Larry W. Smith / EPA

Filosofian tohtori Kimi Kärki on keskittynyt tutkimustyössään populaarikulttuuriin, mutta salaliittoteoriat ovat hänen intohimoinen harrastuksensa. Hän ei malta olla uppoutumatta toinen toistaan mielenkiintoisimpiin teorioihin.

– Kahlattavaa aineistoa riittää ihan loputtomasti. Kaikki saavat netissä oman äänensä kuuluviin ja samalla hörhökerroin korostuu. Se sopii minulle, sillä minua ei kiinnostaa niinkään totuuden etsiminen. Haluan löytää ne älyttömimmät jutut ja suurimmat liioittelut, Kärki kertoo.

Johdetaanko maailmaa Forssasta?

Klassiset salaliittoteoriat liittyvät usein politiikkaan ja johtamiseen. Myös luonnonilmiöitä pyritään Kimi Kärjen mukaan selittämään erilaisilla teknologisilla kokeilla. Monet teorioista ovat maailmankuuluja, mutta niitä löytyy myös pienemmässä mittakaavassa.

– Esimerkiksi Forssa operation on sellainen nettisivusto, jossa joku on kehitellyt pitkän kertomuksen siitä, miten Forssassa on suunniteltu kaikkea jännää uuteen maailmanjärjestykseen liittyen. Se on aika uskomaton sivusto, Kärki naurahtaa.

Kärki uskoo, että ihmiset etsivät täysin hullujenkin salaliittoteorioiden avulla selitystä elämän tapahtumille.

– Ihmiset tarvitsevat kertomuksia, jotka tekevät mälsästä perustodellisuudesta mielekästä. Jopa sen kautta, että jotkut pahat voimat määräävät maailman järjestystä. Se selittäisi sen, miksi kaikki ei mene niin hyvin.