Järjestelmä sekaisin Kokkolassa – yrityksetkin saaneet päivähoitolaskuja

Ainakin osa Kokkolan päivähoidon laskuista on mennyt väärille vastaanottajille. Jostain muusta kaupungin palvelusta e-laskun tilanneet ovat saaneet verkkopankiinsa päivähoidon paperilaskun tilanneiden laskuja. E-laskujen tilaajat ovat puolestaan jääneet ilman laskua. Sotkun laajuus ja syy ovat hämärän peitossa.

Kotimaa
Lippuja Kokkolan kaupungintalon edessä. Taustalla näkyy katolla oleva vaakuna
Sami Lindblad / Yle

Kokkolan kaupungin päivähoidon laskuja on lähtenyt vääriin osoitteisiin ainakin verkkopankkeihin. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon aiheettomia laskuja on lähtenyt. Vääriä laskuja on mennyt muun muassa yrityksille. Asia paljastui kun muutamat sähköisen e-laskun vastaanottajat ottivat yhteyttä kaupunkiin.

– Kaupungilla on käytössä laskuhotelli, jossa lähettämämme laskut jakaantuvat paperi- ja e-laskuiksi. Ainakin paperilaskujen tilaajien laskuja on mennyt verkkopankkeihin niille, jotka ovat jostain toisesta asiasta tilanneet e-laskun kaupungilta. Puolestaan päivähoidon e-laskun tilanneilta on lasku jäänyt saamatta ainakin joissain tapauksissa, kertoo kirjanpitopäällikkö Anne Witting kaupungilta.

Kokkolan kaupungilta lähti eilen 1 300 päivähoidon laskua. Vielä ei tiedetä, onko vika uudessa taloushallinto-ohjelmassa vai kaupungin käyttämässä laskuhotellissa. Järjestelmätoimittaja tutkii asiaa. Kyseessä oli uuden ohjelmiston ensimmäinen päivähoidon laskuajo. Arvoitus on vielä sekin, kenen postiluukkuihin paperilaskuja kolahtaa ensi viikolla.

– Olemme tiedottaneet asiasta myös pankkeihin. Emme tiedä vielä, voiko pankki vetää aiheettomat laskut pois.