Mäntyharjulainen Lasse-tyttö voitti SM-kultaa – katso tyylinäyte videolta

Lintukarin Lasseviren eli Vire ja Tuukka Turkka sivakoivat koirahiihdon SM-sprinttikisoissa oman luokkansa ykkösiksi.

Lintukarin Lasseviren ja Tuukka Turkka ladulla.
Lintukarin Lasseviren eli Vire ja Tuukka Turkka hiihtoladulla Mäntyharjulla.

Vire katsoo anovasti isäntäänsä silmiin hiihtoladulla. Parivuotiaalla labradorinnoutajanartulla on selkeästi kiire päästä matkaan. Kun hiihtäjä, Tuukka Turkka, on valmis ja antaa lähtöluvan, niin sitten tosiaankin mennään eikä meinata.

– Lajina tämä on vauhdikas ja yllättävänkin rankka. Vaikka kilpailut ovat ajallisesti lyhyitä, mutta hiihdosta tulee niin repivää, kun alamäkeen jarrutetaan ja ylämäkeen kiihdytetään, kuvailee valjakkohiihdon sprinttikultamitalisti Tuukka Turkka.

Käytännössä koirahiihdossa molemmilla on valjaat, jotka yhdistetään joustavalla köydellä. Vauhtia riittää tasaisella normihiihtoa enemmän, mutta jyrkässä alamäessä hiihtäjä joutuu joskus jarruttelemaan, ettei tule törmäystä.

Vaatii yhtä paljon hiihtäjältä ja koiralta

Kymmenisen vuotta koirahiihtoa harrastaneen Tuukka Turkan arvion mukaan eteläsavolaiset koirahiihtoharrastajat ovat vähissä, mutta esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä Kymenlaaksossa harrastus elää voimakkaampana. Turkka edustaa itsekin Kymen vetokoiraseuraa.

Suomen palveluskoiraliiton kilpailuissa sarjat on jaettu koirarotujen mukaan. Hiihto vaatii kestävyysominaisuuksia sekä hiihtäjältä, että koiralta.

Kyllä koira aika äkkiä vetää itsensä loppuun tai sitten päättää, että "hiihäppä ihan keskenäs"

Tuukka Turkka

– Monilla koirilla loppuu veto viiden kilometrin jälkeen. Jos on 10 kilometriä matkana ja viimeiset kilometrit menevät kävelyksi, niin sitten aikaa vierähtää.

– Se, että koira jaksaa vetää tasaisesti eikä häiriinny muista. Se on tärkeä ominaisuus, että vetokoiralla ei saa olla sellaista aggressiivisuutta. Ohitustilanteet pitää onnistua ilman ongelmia, Turkka luettelee hyvän koiran ominaisuuksia.

Hiihtäjä voi koiran takana myös laiskotella.

– Voi tietenkin, mutta sitten kannattaa ottaa lyhyempiä matkoja. Kyllä koira aika äkkiä vetää itsensä loppuun tai sitten päättää, että "hiihäppä ihan keskenäs", Tuukka Turkka heittää.