Kunnat haluavat lausua: "Soterahoituksesta meitä ei ole kuultu millään lailla"

Sote-uudistuksen rahoitusmalliin esitetään vain pientä viilausta. Uuteen sote-lakiin on edelleen tulossa väestömäärään ja hoidontarpeeseen perustuva kustannusten jakomalli, joka muuttaa kuntien kustannusosuuksia. Kunnissa kritisoidaan sitä, ettei rahoituksesta ole päästy lausumaan.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Tippapulloja.
Kalevi Rytkölä / Yle

Kymenlaakson kunnissa halutaan vielä lausua sote-uudistuksesta.

– Rahoituksesta meitä ei ole kuultu millään lailla. Tässä tehdään rakenneuudistusta, jonka kustannusvaikutuksista ei tiedetä, sanoo Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen ja penää erityisesti perusteita laskelmien takana.

Myös Miehikkälän kunnanjohtaja Antti Jämsén edellyttää, että kuntia kuullaan, koska esitys on oleellisesti muuttunut.

Aikaa ei juuri ole, sillä sosiaali- ja terveysvaliokunta runnoo esitystä eduskunnan käsittelyyn vielä ennen vaalitauon alkua 14. maaliskuuta.

"Eräänlainen kuntakiljotiini edelleen"

Tuoreimmassa versiossa sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää sote-uudistuksen hallintomalliksi yksitasoista kuntayhtymämallia. Rahoitusmalliin esitetään perustuslakivaliokunnan kritiikin jäljiltä vain pientä viilausta.

Esityksen mukaan kuntien menot eivät saa lisääntyä tai vähentyä enempää kuin 200 euroa asukasta kohden, kun luku hallituksen esityksessä oli 400 euroa molempiin suuntiin.

– Miehikkälässä tämä tarkoittaa vuositasolla 424 000 euron kustannusnousua. Meidän näkökulmasta tämä on merkittävä muutos edelleen.

Parin tuhannen asukkaan Miehikkälässä sote-kustannukset olivat kasvamassa joulukuussa julkaistujen laskelmien mukaan eniten koko maassa.

Jämsén näkee yksitasoisen kuntayhtymämallin etuna sen, että yksittäinen kunta saa äänensä paremmin kuuluviin. Silti pienissä kunnissa, kuten Kaakon rajaseudun maaseutukunnissa Miehikkälässä, Virolahdella ja Rautjärvellä kustannukset nousisivat kohtuuttomasti.

– Eräänlainen kuntakiljotiini tämä edelleen on. Kustannukset maaseutukunnissa kasvavat ja käytännössähän tämä edelleen ajaa kuntia liitoksiin, Jämsén sanoo.

Suuremmissa kaupungeissa Kotkassa ja Kouvolassa rahoitusmalli ei aikaisemminkaan olisi tuonut järin suurta muutosta kustannusten nykytasoon.