1. yle.fi
  2. Uutiset

Asuntomessuille suunnitellaan taideteoksia – kaupunkilaiset vaativat värikkyyttä

Karjarannan asuntomessualueelle halutaan uudenlaista taidetta, joka kaupunkilaisten mukaan saisi sisältää myös paljon eri värejä. Alueen ideakilpailu on käynnissä toukokuuhun asti.

Karjaranta, Pori
Asuntomessuille kaavailtu alue Porissa.
Antti Laakso / Yle

Karjarannan asuntomessualueen taiteellinen suunnittelu on alkanut Porissa. Tavoitteena on tuoda alueelle tuoreinta näkökulmaa edustavaa julkista taidetta.

Kaupunkilaiset ovat julkisesta taiteesta yleensä montaa mieltä. Tänään kävelykadulla haastatellut porilaiset olivat yhtä mieltä kysyttäessä Karjarantaan tulevasta taiteesta: Karjarantaan kaivataan ennen kaikkea värikkäitä taideteoksia.

– Ei ainakaan kauheasti mitään metallihärpäkkeitä. Värikkäitä tietenkin, sanoo Merja Hyrkäs.

– No siis just tommoset veistokset ovat kivoja mun mielestä. Sellaisia voisi olla täällä enemmänkin. Ei perinteisiä patsaita, vaan jotain sellaista uudempaa ja väriä saisi käyttää ihan kunnolla, sanoo puolestaan Cecilia Lindell.

– Ei tarvitse päättäjiä lähteä kosiskelemaan tai kehuskelemaan. Oman näköistä taidetta kun tekee, niin se menee sitten jos menee, sanoi puolestaan Sampo Viitala.

Ideakilpailu kevään aikana

Ideakilpailu alueelle rakennettavasta taiteesta on jo käynnistynyt ja kestää kuluvan kevään ajan. Porin kaupunki on suunnittelemassa Karjarannan alueelle viher- ja katualueita, rantabulevardia sekä ruokapuistoa. Mukaan suunnitteluun halutaan myös kuvataiteilijoita.

– Sinne alueelle kaivataan tämmöstä uudenlaista innovatiivista suunnittelua. Voisi sanoa yhteisöllisiä alueita, missä asukkaat voivat tavata. Paljon erilaisia värejä ja materiaaleja. Odotetaan mielenkiinnolla, mitä taiteilijat ehdottavat, sanoo museoamanuenssi Piia Hovi-Assad Porin taidemuseosta.

Asuntomessut järjestetään Porissa vuonna 2018.

Lue seuraavaksi