1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Kuningas haluaa Batmobiilin

Helikopterilentäjä, sukeltaja, laskuvarjohyppääjä, Star Trek -näyttelijä. Jordanian kuningas Abdullah II:n harteille on pyritty laskemaan arabimaailman supersankarin viittaa, mutta kaikkiin jordanialaisiin se ei pure, kirjoittaa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian.

Marika Kataja-Lian. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Ammanilaisen kahvilan illanvietto keskeytyy: puheensorina vaikenee, kortinlyönti lakkaa ja vesipiippujen kurlutus taukoaa hetkeksi. Yli lentää taistelumuodostelmassa neljä Jordanian ilmavoimien F-16-hävittäjää kohti pohjoista, kohti Syyriaa. Ne ovat jälleen matkalla pommittamaan Isis-kohteita.

– Lentäjän polttovideon jälkeen hävittäjät ovat tehneet joka kerran kierroksen kaupungin yllä, lähtiessään ja tullessaan, kertoo kahvilan tarjoilija.

On outo tunne istua trendikahvilassa katsomassa sotilaskoneiden ylilentoa matkallaan tappamaan. On pakko kysyä, mitä ammanilaiset miettivät koneiden lennon aikana. Osa sanoo, että Isis-taistelijat saavat tasan ansionsa mukaan, ja toivottavasti koneet osuvat kohteisiinsa. Osa rukoilee koneille onnea ja lentäjille suojelusta. Muutamat kertovat pohtivansa, tulevatko kaikki neljä takaisin vai ilmestyykö kohta taas videoita palavista häkeistä.

Osa taas miettii, kuoleeko iskuissa siviilejä, naisia ja lapsia – Isis kun käyttää tiettävästi ihmiskilpiä. Monia vaivaa sekin, että muslimit pommittavat muslimeja.

Jordanialaiset nimittäin ovat uskovaista väkeä. Eivät fundamentalisteja, mutta syvästi uskonnollisia. Toisaalta myös wahhabismi eli saudiarabialainen tiukempi islamin tulkinta on yleistymässä, kertoo seuraani liittynyt tuttavani, nuori jordanialainen. Hänen mukaansa se on tuontitavaraa, Jordaniassa vieras suuntaus.

Kahvilan asiakkaiden mielipiteet kuitenkin heijastelevat yleistä mielipidettä: Osa jordanialaisista kannattaa Isis-pommituksia, osa vastustaa koalition toimia. Hallitus ja ennen kaikkea kuningashuone ovat pyrkineet kääntämään yleisön mielipiteet iskuja tukemaan erityisesti mielikuvakampanjalla. Sen etunenässä on ollut paitsi marttyyrin asemaan nostettu poltettu lentäjä, myös kuningas Abdullah – jolla oli vuosikymmenten sotilasura ennen valtaistuimelle nousuaan.

Heti lentäjän polttovideosta kuultuaan raivostunut kuningas lainasi Clint Eastwoodin Unforgiven-elokuvaa puhuessaan Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puolustusvaliokunnalle ja vannoessaan kostoa terroristeille.

Abdullah tunnetaan joka tapauksessa hurjapäisestä elämäntyylistään. Sosiaalisessa mediassa pyydettiin unohtamaan Venäjän machoileva Putin ja seuraamaan todellista badass-hallitsijaa

Sosiaalinen media riemastui ja meemit levisivät (siirryt toiseen palveluun), kun kuningas Abdullahin huhuttiin osallistuneen henkilökohtaisesti kostoiskuihin. Levinneissä kuvissa näkyi Abdullah täydessä lentäjän univormussaan. Abdullah on koulutettu Cobra-taisteluhelikopterilentäjä ja kuvat ovat aitoja, mutta ne oli otettu jo aikaisemmin muissa yhteyksissä. Jordanian hallitus kiisti, että kuningas olisi itse lentänyt taistelulentoja.

Abdullah tunnetaan joka tapauksessa hurjapäisestä elämäntyylistään. Sosiaalisessa mediassa pyydettiin unohtamaan Venäjän machoileva Putin ja seuraamaan todellista badass-hallitsijaa.

Armeijan kovamaineisten erikoisjoukkojen ex-komentajuuden ja lentäjän lupakirjan lisäksi Abdullah on laskuvarjohyppääjä ja laitesukeltaja. Nuorempana hän oli Jordanian rallimestari ja nyttemmin ajaa Harley Davidson -moottoripyöriä. Hän on myös Star Trek -tieteissarjan fani, ja päässyt mukaan sarjaan myös pikku rooliin niin pyydettyään.

– Ja nyt hän haluaa ostaa Batmobiilin, puuskahtaa ystäväni.

– Jordanian kansan rahalla: se maksaa monta miljoonaa dollaria. Mitä ihmettä hän sillä tekisi? Ei hän voi sillä Ammanissa ajella. Kauppa on ollut pysäytyksissä vain sen takia, että kukaan ei tiedä, pitääkö se rekisteröidä autoksi vai panssarivaunuksi!

Jos kuninkaan ylle soviteltu supersankarinviitta saattaakin purra länsimaisessa sosiaalisessa mediassa, kaikkia jordanialaisia se ei vakuuta. Ystäväni mukaan kuningasperhettä arvostellaan yhä kiihtyvässä määrin. Esimerkiksi internetiä sensuroiva laki astui voimaan pari vuotta sitten, kun arvostelua alkoi olla liikaa ja arabikevät kuumeni naapurimaissa. Muun muassa juuri tuhlailevainen elämäntyyli sai arvostelua.

**Arabimaailman Marie Antoinetteksikin **kutsuttua, palestiinalaistaustaista kuningatar Raniaa parjataan usein.

– Länsimaissa ihastellaan hänen tyylikkyyttään ja merkkivaatteitaan, mutta se ihailu pitäisi lopettaa. Hän pröystäilee kansan rahoilla! Lisäksi hänen kauneutensa on peräisin kansan maksamasta plastiikkakirurgiasta. Samaan aikaan jordanialaiset kärsivät köyhyydestä.

Yrityksistään huolimatta kuningas ei ole onnistunut voittamaan jordanialaisia puolelleen. Häntä pidetään ulkomaalaisena, sillä Abdullah on käynyt koulunsa nuoresta iästä saakka Britanniassa ja Yhdysvalloissa; hänen äitinsä on syntyisin britti. Ystäväni mukaan hän ei ole osannut kohdata kansaa samalla tavoin kuin isänsä, kuningas Hussein, jota kansa rakasti.

Tästä on kuitenkin ehkä opittu: isoisänsä mukaan nimetty kruununprinssi Hussein on jo joutunut monarkkikoulutukseen. Kaksikymppinen nuorukainen on alkanut näyttäytyä kansan parissa, joskin nyt hän on siirtynyt Yhdysvaltoihin opiskelemaan.

– Laiska poika, hän tarvitsi koulussa paljon apua. Ei hänestä kuitenkaan huonompi kuningas voi tulla kuin isästään. Abdullahilla on myös uhkapeliongelma, tuttavani paljastaa.

Paljastuksilla on pohjaa, sillä ammanilaiseen yläluokkaiseen perheeseen kuuluva tuttavani on sukua Hashemiittien kuningasperheelle ja viettää aikaansa suvun nuorten kanssa. Mielipiteistään huolimatta nainen ei kuitenkaan aina oikein ymmärrä kansaa.

Arabikevään oppi on tainnut olla monille, että parempi kritisoitu hallitsija kuin totaalikaaos.

– Jonkin aikaa sitten olin käymässä Aqabassa. Katsoin siellä ihmisiä ja ajattelin, että nämä ovat jordanialaisia. En yhtään tuntenut heitä samanmaalaisiksi, en yhtään osannut arvella, mitä he ajattelivat.

Sama ongelma tuntuu olevan koko Jordanian ylimystöllä.

Kaikesta arvostelusta huolimatta jordanialaiset kuitenkin ymmärtävät, että kuningas Abdullah on maata koossa pitävä voima. Ilman kuningasta ja Hashemiitteja heimot sortuisivat keskinäiseen valtataisteluun, ja siitä ei seuraisi yhtään mitään positiivista, myöntää ystävänikin. Arabikevään oppi on tainnut olla monille, että parempi kritisoitu hallitsija kuin totaalikaaos.

Sitten koneet palaavat. Ne kiertävät kunniakierroksensa Ammanin yllä ja palaavat tukikohtaansa, kaikki neljä. Siellä jossain on sillä aikaa kuollut ihmisiä.