Ukrainassa yhteenottoja tulitauosta huolimatta – kolme sotilasta kuollut

Uudet yhteenotot eivät ole johtaneet tulitauon perumiseen. Armeija ja separatistit vetävät raskaita aseita rintamalta. Armeija syyttää separatisteja huijaamisesta.

Ukraina
viisi sotilasta istuu tankkivaunun päällä
Ukrainalaiset sotilaat vetäytymässä Donetskin alueella.Epa / Anastasia Vlasova

Ukrainan sodan osapuolet jatkavat raskaiden aseidensa vetämistä rintamalta, mutta samaan aikaan on tullut tietoon uusia yhteenottoja.

Ukrainan armeijan tiedottaja kertoo kolmen sotilaan saaneen surmansa ja seitsemän haavoittuneen taisteluissa kuluneen vuorokauden aikana. Taisteluita käytiin Donetskin tuhoutuneen lentokentän lähellä olevissa kylissä.

– Kapinalliset hyökkäsivät käyttäen tykistöä, kranaatinheittimiä ja panssarivauhuja, ja yrittivät rynnäköidä asemiimme. Kaikki hyökkäykset lyötiin takaisin, tiedottaja kertoi. Tietoa ei ole voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Rintamalla on ollut rauhallista kolmen päivän ajan. Tiedottajakin arvioi, että tilanne on ollut "suhteellisen rauhallinen".

Separatistit aloittivat raskaiden aseiden vetämisen rintamalta tiistaina ja armeija eilen torstaina. Ety-järjestöllä on satoja tarkkailijoita valvomassa toimia. Etyj on kuitenkin todennut, ettei se saa aseiden vetämisestä tarvitsemiaan tietoja.

Armeijan tiedottajan mukaan separatistit eivät toimi rehellisesti aseiden poisvetämisessä. Tiedottajan mukaan rintamalta vedetään vain osa aseista ja nekin vain lyhyen matkan päähän. Armeija epäilee separatistien myös siirtävän kalustoa Mariupolin suuntaan, mihin heidän epäillään suunnittelevan hyökkäystä.

Donetskin alueen kapinallisten ns. kansantasavalta ilmoitti eilen antavansa armeijalle tähän päivään Moskovan aikaa kello 19 saakka saattaa aseiden poisvienti päätökseen. Muuten separatistit toisivat omat aseensa takaisin. Ei ole tiedossa, onko uhkavaatimus yhä voimassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters