Euroviisuharrastaja: Näillä kriteereillä valitset voittajan euroviisuihin

Lauantaina ratkeaa Uuden Musiikin Kilpailun voittaja eli se, kuka lähtee edustamaan Suomea toukokuussa Eurovision laulukilpailuun Wieniin. Euroviisuharrastajalla on yksinkertainen resepti voittajan valintaan.

Kotimaa
iso joukko muusikoita
Yle

Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa esiintyy yhdeksän kilpailijaa, joista yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan. Suomen euroviisuharrastajien klubin OGAE Finlandin puheenjohtaja Jouni Pihkakorpi on tyytyväinen finalistien tasoon. Mukana on monia viisuehdokkaita joilla on mahdollisuuksia menestyä, uskoo Pihkakorpi.

Yksi ennakkosuosikeista on kansainvälistäkin huomiota kerännyt Pertti Kurikan Nimipäivät.

– He ovat ennakkosuosikki, mutta jakavat myös mielipiteitä, arvioi viisuharrastajien puheenjohtaja Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

– Itse olen sitä mieltä että jos Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa meitä Wienissä, niin Suomi on reilusti top 10:ssä, eli finaalissa.

Pihkakorvella on helppo resepti sille, miten katsojien kannattaa valita suosikkinsa lauantain finaalissa.

– Siellä kotikatsomossa kun istutaan niin täytyy miettiä miltä tuntuu kun kuulee kappaleen ensimmäistä kertaa. Itse valitsisin kappaleen jossa heti ensimmäisellä kerralla jotain siitä kappaleesta tarttuu korvaan, ja esityksessä on jokin koukku. Ja että muistaa jotain siitä kappaleesta kun se on ohi, sanoo viisuharrastaja.

Fanien vuosi jakautuu ennakko- ja jälkispekulaatioon

Euroviisut yhdistävät viisuharrastajia yli kielimuurien ja maarajojen. Yli 30 vuotta sitten perustetulla Euroviisuklubilla on noin 10 000 jäsentä 40 eri maasta.

– Kyllähän se sitä on että kun Euroviisut ovat ohi, me fanien keskuudessa spekuloimme seuraavan kesän ja syksyn sitä mikä meni pieleen, vai menikö mitään pieleen. Sitten aletaan jo suunnitella seuraavaa vuotta, kertoo Pihkakorpi.

Euroviisuharrastajalla on myös ohjeet siihen miten rakennetaan hyvä kotikatsomo UMK-finaaliin.

– Siellä täytyy ensinnäkin olla hyvää seuraa. Ei mitään häiriötekijöitä, pelkästään televisio ja hyvä äänentoisto.

– Ja totta kai ruokaa ja juomaa. Juomaa otetaan sitten joko iloon tai suruun, ja pidetään hyvät juhlat, sanoo Pihkakorpi.