1. yle.fi
  2. Uutiset

Viidakkorumpu lyö vauhtia Kumulle – Amerikkaa myöten halutaan suomalaisia rumpuja

Viidakkorumpu on paras markkinoija hämäläisille rummuille. Jos kotimaisesta koivusta valmistettu rumpu kelpaa Toto-rumpalille, mikseivät muutkin rumpalit haluaisi niitä.

rumpalit
Pekka Helanen kokoaa Kumu-rumpuja Hämeenlinnassa
Pekka Helanen kokoaa Kumu-rumpuja Hämeenlinnassa.Ville Välimäki / Yle

Kun takana on yli 30 vuoden kokemus, materiaalina kotimainen koivu ja viimeistely on yksilöllistä, syntyy tuote, jota sopii lyödä tosissaan. Niin tekee jo moni rumpali ulkomaita myöten.

Palaute on sellaista, että korvat meinaa punehtua siinä.

Pekka Helanen

Täällä Suomessa Kumu-rumpuja alkaa olla jo niin paljon, että hämeenlinnalainen soitinvalmistaja Pekka Helanen hakeekin uusia markkinoita isosta maailmasta. Tänä vuonna matka käy ainakin kaksille rumpumessuille Yhdysvaltoihin.

– Nyt keskitytään aika paljon tähän vientiasiaan. Tänä vuonna ollaan menossa Amerikkaan pari kertaa ja jonkin verran käydään varmaan Saksassa.

Kumu-rumpujen maailmalta saama palaute saa jopa tekijänsä hämilleen.

– Palaute on sellaista, että korvat meinavat punehtua. Maailmalla kiinnitetään huomiota Kumujen komeaan soundiin, hienoon ulkonäköön ja kaikkiin pieniin yksityiskohtiin, mitkä ovat erittäin tärkeitä varsinkin amerikkalaisille rumpaleille.

Vientiponnisteluissa Amerikka onkin ykköskohde, mutta myös Aasian isot markkinat kiinnostavat Helasta. Yhteydenottoja Helaselle tulee ympäri maailmaa ja paljon kauppoja tehdään suoraan sähköpostin välityksellä. Erilaiset foorumit ja YouTube ovat myös hyviä menekinedistäjiä.

Hyvä maine kiirii rumpalilta toiselle

Suomessa Kumujen takaa löytyvät niin Sami Kuoppamäki kuin Anssi Nykänen ja Amerikanmantereelta vaikka Toton Simon Phillips. Vuodesta 1984 saakka rumpuja tehnyt Pekka Helanen myöntää, että viidakkorumpu on paras markkinointikeino.

– Kun teet homman hyvin ja palaute on hyvää, niin silloin kyllä töitä yleensä riittää. Kilpailua maailmalla toki on, mutta toisaalta, jos sinulla on jotain oikeasti omaa ja pystyt erottautumaan massasta, silloin tilanne on tosi hyvä. Ja näin meillä on.

– Kumujen ulkonäkö on ihan omanlaisensa ja meillä on paljon pieniä omia juttuja, jotka eroavat muista. Silloin homma toimii.

Yksilöllisyys on valttia

Vuosikymmenien varrella karttunut ammattitaito ja kokemus ovat soitinrakentajalle hyviä apuja.

Ihmiset haluavat jotain persoonallista, sellaista, joka on hänelle tehty. 

Pekka Helanen

– Tiedän jo siinä vaiheessa mitä ruvetaan tekemään, kun asiakas kertoo, minkälaista musaa hän soittaa. Siinä päästään semmoiseen tulokseen, millä hän saa juuri sen soundin, mitä hän haluaa.

– Ihmiset haluavat jotain persoonallista, sellaista, joka on hänelle tehty. Se, että se on käsin tehty, on aina plussaa ja sitten jos se tulee vielä Suomesta, niin siihen tulee vielä lisää plussaa, naurahtaa Kumu-rumpujen tekijä Pekka Helanen.

Lue seuraavaksi