1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottorikelkkailu

Moottorikelkkailijoiden ajokulttuuri on hyvällä mallilla

Poliisin moottorikelkkavalvonnassa tarkastetaan ajokunto ja asiapaperit. Kelkkailu vilkastuu hiihtolomaviikoilla.

Poliisin puhallutusratsia
Poliisi pysäytti kelkkasafariporukan Tahkovuorella

Moottorikelkkailun pelisäännöt ovat yleisesti hyvin hallinnassa. Itä-Suomen poliisilaitoksen tämän talven havaintojen mukaan virallisilla kelkkareiteillä ajetaan pääsääntöisesti pelisääntöjen mukaan.

Vanhempi konstaapeli Martti Väänänen on tehnyt kelkkavalvontaa vuosikausia ja mies tuntee reitit tarkoin. Väänänen ja vanhempi konstaapeli Petri Kuiri partioivat perjantaina Tahkon maisemissa Kuopion Nilsiässä.

Kelkkailu vilkastuu selvästi kevään hiihtolomaviikoilla. Ohjelmapalveluyrittäjien järjestämillä safareilla vauhti määritellään heikoimman kuskin taitojen mukaan. Kelkkasafareilla pysäytetyt turistikuskit puhaltavat tyypillisesti nollat, sillä safarin vetäjä tarkastaa porukan ajokunnon jo reissulle lähtiessä.   

Martti Väänäsen mukaan moottorikelkkavalvonnassa paljastuva tyypillinen puute on se, että kuskilla ei ole mukanaan kelkan asiapapereita. Kokenut poliisimies ei ole tavannut tämän talven valvontareissuilla humalaisia kelkkailijoita.

Rekisteriotteet puuttuivat myös perjantain valvonnassa tarkastetulta kaksikolta. Kyseiset kelkkailijat olivat matkalla Tahkolta Varpaisjärvelle ja illaksi takaisin. Puhalluskokeessa kaikki oli kunnossa, mutta asiapaperien puuttumisesta poliisi kirjoitti molemmille huomautuksen.

Poliisin havaintojen mukaan moottorikelkkailijat käyttävät hyvin kypärää. Ilman kypärää ajelu on Pohjois-Savon reiteillä harvinaista. Kypärän hihnan kiinnittämisessä on tosin parannettavaa. 

Valvontareissuilla jää harvoin kiinni myös liian nuoria kuljettajia.

– Joskus on sellaisia tapauksia, että kelkan ohjaimissa on ollut lapsi ja isä on ollut kyydissä. Tällöin on otettu tietoinen riski, kun on lähdetty ajelulle, toteaa vanhempi konstaapeli Martti Väänänen.