Espanjalaisia kommunisteja Ukrainan separatistien riveissä – poliisi vangitsi kotimaassaan

Separatistien riveissä taistelleet saavat Espanjassa syytteet osallisuudesta murhiin, aseiden hallussapitoon ja Espanjan kansallisten intressien vastaiseen toimintaan. Miehet eivät olleet peitelleet toimintaansa, vaan julkaisseet valokuvia ja antaneet haastatteluita. Separatistien riveissä on paljon länsimaalaisia.

Poliisit puhuttelevat epäiltyä tämän asunnossa Barcelonassa. Kuva: Reuters

Espanjan poliisi on suorittanut maanlaajuisen operaation, jossa on otettu kiinni kahdeksan Ukrainan sisällissotaan osallistunutta miestä. Heidät otettiin kiinni Espanjan eri osissa pian sen jälkeen, kun he olivat palanneet kotimaahansa.

Espanjan sisäministeriön julkaiseman tiedotteen miehet olivat taistelleet Ukraina hallitusta vastaan viime huhtikuusta lähtien. He olivat julkaisseet sosiaalisessa mediassa kuvia, kun heitä koulutettiin käyttämään aseita ja räjähteitä. Miehet olivat pukeutuneet puolisotilaallisten joukkojen univormuihin. He olivat myös antaneet haastatteluja tiedotusvälineille.

Sisäministeriön mukaan miehiä yhdisti kommunistinen ja äärivasemmistolainen ideologia. He olivat saaneet innoituksensa sotaan Espanjan sisällissodasta, jossa ns. Kansainväliset prikaatit osallistuivat diktaattori Francon vastaisiin taisteluihin 1930-luvulla.

Espanjassa he joutuvat syytteeseen osallisuudesta murhiin, aseiden hallussapitoon ja Espanjan kansallisia intressejä häiritsevään toimintaan.

Sisäministeriö uskoo, että miehet olivat matkustaneet Ukrainaan epävirallisen, Venäjä-mielisen yhteistyöverkoston avulla.

Separatistien joukossa paljon länsieurooppalaisia

Venäjä-mieliset separatistit myöntävät avoimesti, että heidän riveissään on taistellut paljon ulkomaalaisia.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman separatistitaistelijoiden komentajan mukaan enin osa vapaaehtoisista on venäläisiä, mutta mukana on myös mm. espanjalaisia, italialaisia ja ranskalaisia. Serbian hallinto on myöntänyt, että sen kansalaisia on separatistien joukoissa.

Ukrainan armeija kertoo, että sen tietojen mukaan separatistein joukkoihin on tullut lisäksi israelilaisia ja brasilialaisia sekä useiden entisestä Neuvostoliitosta itsenäistyneiden maiden kansalaisia.