Synagogien edustoilla suuria rauhantapahtumia Pohjoismaissa

Pariisin terrori-iskut ovat saaneet eri uskontojen edustajat toimimaan uskonnonvapauden puolesta. Niin muslimit kuin Pohjoismaiden poliittiset johtajatkin ovat esiintyneet synagogien edustoilla vaatien rauhaa uskontokuntien välille.

Ulkomaat

Tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet synagogien edustoille Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.

Eri uskontokuntia edustaneet ihmiset ovat halunneet viestittää, etteivät uskonnot saa aiheuttaa ristiriitoja ihmisten välille. Osanottajat halusivat myös osoittaa kunnioitustaan Pariisissa tehtyjen terroritekojen uhreille.

Tukholman synagogan edustalle kokoontui Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tuhatkunta ihmistä, heidän joukossaan myös pääministeri Stefan Löfven.

Joukko piti ensin hiljaisen hetken terrorin uhrien muistolle. Tämän jälkeen Löfven piti puheen, jossa hän vaati uskonnonvapauden toteutumista ja turvallisuutta kaikille Ruotsin asukkaille.

– Nyt on meidän asiamme puolustaa uskonnonvapautta. Emme voi koskaan sallia vihan päästä elämässä etusijalle, puhui Löfven silmät kosteina liikutuksesta.

Löfvenin jälkeen puheenvuoron sai Ruotsin nuoria muslimeja edustanut Emir Selimi. Hän vaati solidaarisuutta maan eri vähemmistöjen keskuuteen.

Puheiden jälkeen joukko siirtyi sisälle synagogaan, missä muodostettiin "rauhanpiiri".

Rauhanpiiri muodostettiin myös Kööpenhaminan kaupungintalon edustalle.

Tapahtumassa puhunut pormestari Frank Jensen toivoi, etteivät "mielipuolet onnistu luomaan jakolinjaa ihmisten välille".

Viime viikonloppuna muslimijoukko muodosti turvarenkaan Oslon synagogan edustalle puolustaakseen uskonnonvapautta.

Lähteet: AP