Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov ammuttiin kadulle – Putin: Näyttää tilaustyöltä

Presidentti Vladimir Putin tuomitsee surman. Venäjän oppositio on ollut järjestämässä suurmielenosoitusta sunnuntaiksi.

Ulkomaat
Boris Nemtsov mielenosoituksessa huhtikuussa 2012.
Boris Nemtsov mielenosoituksessa huhtikuussa 2012.Maxim Shipenkov / EPA

Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov on surmattu Moskovassa. Surman tekijä tai tekijät ovat karkuteillä.

– Tuntematon tekijä ampui Boris Nemtsovin kuoliaaksi Moskovan keskustassa Pyhän Vasilin katedraalin lähettyvillä, käsiaseen neljällä laukauksella. Murhapaikalla työskentelee poliisin tutkintaryhmä, sanoo poliisin tiedottaja uutistoimisto Itar-Tassille.

Surmahetkellä Nemtsov oli kävellyt pitkin Bolšoi Moskvoretskin siltaa, sanoo Venäjän federaation tutkintakomitea tiedotteessa. Komitean alustavien tietojen mukaan Nemtsovia "ammuttiin autosta ainakin 7–8 kertaa". Paikalta on löydetty kuusi panosta, joista neljä oli osunut Nemtsoviin, sanoo puolestaan sisäministeriö.

Silta on surman jälkeen suljettu liikenteeltä, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Paikalle kerrotaan tulleen lukuisia poliiseja.

Boris Nemtsov surma Pyhän Vasilin katedraali
Poliisit vartioivat surmapaikkaa lauantain vastaisena yönä.Sergei Ilnitsky / EPA

Boris Nemtsovin seurassa oli ukrainalainen naistuttava, kun auto ajoi hänen kohdalleen, Venäjän sisäministeriö tiedottaa. Nainen ei loukkaantunut ammuskelussa.

Nemtsov, 55, oli Venäjän johtavia oppositiovaikuttajia. Karismaattinen Nemtsov oli toiminut apulaispääministerinä Boris Jeltsinin presidenttikaudella. Hän jätti duuman vuonna 2003.

– Boris Nemtsov oli jyrkkä oppositiojohtaja, joka arvosteli Venäjän tärkeimpiä edustajia, myös Vladimir Putinia. Kuten olemme nähneet, sellainen kritiikki on Venäjällä hengenvaarallista, sanoi toinen tunnettu oppositiovaikuttaja Ilja Jashin radiokanava Eho Movskyn haastattelussa.

Oppositiolla suurmielenosoitus

Venäjän presidentille Putinille on ilmoitettu Nemtsovin murhasta välittömästi, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Kremlin tiedottajan mukaan Putin tuomitsee "provokatiivisen" surmateon ja sanoo, että se vaikuttaa tilaustyöltä. Oppositio on järjestämässä sunnuntaina suurmielenosoitusta Moskovaan.

Boris Nemtsov
Boris Nemtsov Suomen-vierailulla vuonna 2010.YLE

Surunvalittelunsa esittänyt presidentti on määrännyt muun muassa turvallisuuspalvelu FSB:n valvomaan Nemtsovin surmatutkimuksen etenemistä. Viranomaiset ovat aloittaneet silminnäkijöiden kuulemisen.

Nemtsov on ollut otsikoissa muun muassa jouduttuaan pidätetyksi opposition mielenosoituksissa. Hän arvosteli Venäjän hallitusta toistuvasti tehottomuudesta, korruptiosta ja toimista Ukrainassa.

Oppositioaktivisti Jashin sanoo Eho Moskvylle, että tapasi Nemtsovin parin päivää sitten. Nemtsovilla oli tuolloin työn alla raportti, jossa hänen mielestään todistetaan Venäjän suora osallistuminen Itä-Ukrainan väkivaltaisuuksiin. Jashinin mukaan on selvää, että Nemtsovin surma on poliittinen.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass, AP