Leonard Nimoy sai muistokirjoituksen avaruudesta

Perjantaina kuollut Star Trek -näyttelijä oli innoittaja lukuisille kollegoille, astronauteille ja Nasan työntekijöille.

Ulkomaat
Hollywoodissa laskettiin kukkia Leonard Nimoyn tähdelle. Fanikuvassa Nimoy on Spockin roolissa vierellään Star Trekin kapteeni Kirk eli William Shatner.
Hollywoodissa laskettiin kukkia Leonard Nimoyn tähdelle. Fanikuvassa Nimoy on Spockin roolissa vierellään Star Trekin kapteeni Kirk eli William Shatner.Jonathan Alcorn / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

83-vuotiaana menehtyneen Leonard Nimoyn ura televisiossa ja elokuvissa oli pitkä ja menestyksekäs, mutta yksi rooli jää historiaan yli muiden. Star Trek -tieteissarjan Mr. Spock on populaarikulttuurille niin keskeinen hahmo, että alkuperäisnäyttelijä saa kuolemansa jälkeen sosiaalisessa mediassa kunnianosoituksia sekä todelliselta että fiktiiviseltä avaruuseliitiltä.

– Lepää rauhassa, Leonard Nimoy. Star Trek innoitti niin monia Nasassa. Mene rohkeasti..., kirjoittaa Yhdysvaltain avaruushallinto virallisella Twitter-tilillään.

"Mennä rohkeasti sinne, minne yksikään ihminen ei ole aiemmin mennyt" on lause 1960-luvun Star Trekin alkutunnuksesta.

Myös eläkkeellä oleva avaruuslentäjä Chris Hadfield tunnustaa Leonard Nimoyn esikuvakseen.

– Leonard, elit pitkään ja kukoistit, sekä olit innoittaja minulle ja miljoonille. Lepää rauhassa, Hadfield kirjoittaa Twitterissä. Hän on viime vuosien tunnetuimpia avaruuslentäjiä tehtailtuaan twiittejä Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Kolme muutakin avaruuslentäjää kirjoittaa lähes samoin sanoin – "elä pitkään ja kukoista" on sitaatti itse roolihahmo Spockilta. Yksi kunnianosoituksista tuli avaruudesta asti, missä italialaislentäjä Samantha Cristoforetti on valmistelemassa ISS-asemaa kaupallisille lennoille.

Kapteeni Kirkin – toisen Star Trek -suuruuden – näyttelijä William Shatner ikävöi muistokirjoituksessaan Nimoyn huumoria, lahjakkuutta sekä kykyä rakastaa.

Uusimman polven Star Trekissä Spockia on näytellyt Zachary Quinto. Vuonna 2009 valmistuneessa elokuvassa Nimoy ja Quinto näyttelivät samaa hahmoa vanhana ja nuorena.

– Sydämeni on särkynyt, Quinto kirjoittaa.

– Sain viettää monia innoittavia tunteja hänen seurassaan. Häntä ei unohdeta, kirjoittaa sir Patrick Stewart, joillekin tutummin kapteeni Jean-Luc Picard.

Leonard Nimoy esitti Spockia 1960-luvun televisiosarjassa ja 1970–90-luvuilla tehdyissä elokuvissa, joista osan ohjasi itse. Lisäksi hän oli foliohattuviihteen pioneeri: Nimoyn vuosina 1977–82 juontamia In Search Of... -dokumentteja on pidetty television ensimmäisenä paranormaaleihin ilmiöihin pureutuvana sarjana.

Nimoyn näyttelijän- ja ohjaajanuralle mahtui muutakin kuin scifiä. Lukuisien ohjaustöiden joukosta muistetaan esimerkiksi menestyskomedian Kolme miestä ja baby _sekä _Tosivaimon.