Asiantuntija: Peli kovenee Venäjällä

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ei usko, että oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murha vaikeuttaisi suoraan presidentti Vladimir Putinin asemaa.

Kotimaa
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.Yle

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan oppositiojohtaja Boris Nemtsovin perjantai-iltainen murha antaa ulkopuolisille vaikutelman, että peli kovenee Venäjällä.

Kivisen mukaan nähtäväksi jää, mitä murha merkitsee. Sinänsä ei välttämättä mitään konkreettista, hän sanoo.

Nemtsov on profiloitunut hallinnon vastustajaksi, mutta on toisaalta korostanut, että hänen suhteensa muun muassa presidentti Vladimir Putiniin ja muuhun eliittiin on kunnossa.

Presidentti Putinin asemaa murha ei välittömästi vaikeuta, uskoo Kivinen.

Opposition kannatus on melko suurta Venäjällä, mutta sen ongelma on ollut, ettei se ole kovin järjestäytynyt. Putinin vastaisuus on yhdistänyt kaikkia voimia. Nemtsov on ollut yksi keskeisistä johtajista, vaikka ei ehkä enää viime aikoina ihan ykkösnimi, Kivinen sanoo.

Hän muistuttaa, että Nemtsov toimi Venäjän varapääministerinä presidentti Boris Jeltsinin aikana 1990-luvulla ja on siten ollut tavallaan Putinin vaihtoehto.

Kivisen mielestä murhaa ei voi suoraan liittää mihinkään ajankohtaiseen asiaan, esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen.

– Ei mihinkään sellaiseen, mikä olisi meillä julkisesti tiedossa, Kivinen sanoo.

Venäjällä tapahtuu paljon väkivaltaa, mutta kun kyse on näin korkea-arvoisesta oppositiomiehestä niin ensimmäinen vaikutelma on totta kai, että murha on poliittinen, Kivinen arvioi.

Korjaus: Alaotsikossa ollut Boris Jeltsinin nimi muutettu Vladimir Putiniksi kello 9.35.