Jääkäriliikkeen syntyä juhlitaan näyttävästi Saksassa

Hohenlockstedtissa Suomen liput liehuvat ja kahvilassa myydään hapanleipää, kaurakeksejä ja Berliinin munkkeja Suomen lippu -kuorrutuksella.

Ulkomaat
Sodankylän jääkäriprikaatin varusmiehet näyttelivät perjantaina Suomesta vuonna 1915 tulleita vapaaehtoisia Hohenlockstedtin entisen rautatieaseman edustalla.
Jääkäriliikkeen syntymisen 100-vuotisjuhlaa on vietetty näyttävästi Saksan Hohenlockstedtissa. Paikalla oli Suomesta puolustusvoimain komentaja, valtiovallan edustajia sekä vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen edustajia. Ensimmäiset vapaaehtoiset jääkärit lähtivät Saksaan saadakseen salaisen sotilaskoulutuksen. Toimittajana Dan Ekholm.

Väinö Paananen, paikalla. Inge Pipping, paikalla. Arne Snellman, paikalla. Nimenhuuto suoritettiin Saksan Hohenlockstedtin entisellä rautatieasemalla eilen illalla. He olivat osaa sitä 19 nuorten miesten joukkoa, jotka olivat salassa lähteneet Suomesta hankkimaan sotakoulutusta Lockstedter Lagerin varuskunnasta Hampurin pohjoispuolella 100 vuotta sitten.

Eilen Sodankylän jääkäriprikaatin varusmiehillä oli kunnia näytellä ensimmäisiä jääkäreitä.

Helmikuussa 1915 vapaaehtoiset jääkärit saapuivat niin sanotulle partiolaisjohtajakurssille, joka oli peitenimi sotilasoperaatiolle. ”Partiolaiskurssin” johtajana toimi majuri Maximilian Bayer. Venäläiset viranomaiset eivät saaneet tietää koulutuksesta, koska sitä pidettiin maapetturuutena.

Sodankylän jääkäriprikaatin varusmiehet näyttelivät perjantaina Suomesta vuonna 1915 tulleita vapaaehtoisia Hohenlockstedtin entisen rautatieaseman edustalla.
Sodankylän jääkäriprikaatin varusmiehet näyttelivät perjantaina Suomesta vuonna 1915 tulleita vapaaehtoisia Hohenlockstedtin entisen rautatieaseman edustalla.Dan-Erik Ekholm / Yle

Noin 300 suomalaista on saapunut Hohenlockstedtiin juhlimaan jääkäriliikkeen syntyä. Varusmiesten lisäksi paikalla on puolustusvoimien komentaja, muita kantahenkilökunnan edustajia sekä vapaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen edustajia. Yksi heistä on Jarmo Hautala Lempäälästä.

– Halusin tulla katsomaan minkälainen Hohenlockstedt on. En ole aikaisemmin käynyt, Hautala sanoo.

Toinen osanottajista on Ilkka-lehden entinen päätoimittaja professori Kari Hokkanen, joka torstaina luennoi aiheesta saksalais-suomalaisessa sotahistorioitsijaseminaarissa.

– Tämä on itsenäisyytemme kaikkein tärkeimpiä 100-vuotisjuhlakohtia, Hokkanen sanoo.

Suomalaisjääkärit näkyvät kaikkialla

Hohenlockstedt on 6 200 asukkaan kunta ja ”Der Finnentag”, suomalaisten päivä, näkyy kaikkialla. Suomen liput liehuvat ja esimerkiksi Lolan kahvilassa myydään suomalaista hapanleipää, kaurakeksejä ja Berliinin munkkeja Suomen lippu -kuorrutuksella.

– Tänä päivänä Finnentag tarkoittaa, että vaalimme perinnettä, Hohenlockstedtin pormestari Jürgen Kirsten sanoo Ylelle.

Hohenlockstedt on Lapuan ystävyyskaupunki ja yhteystyö on ollut intensiivistä. Finnentagia vietetään joka vuosi, mutta erityisen paljon tänä vuonna.

Pormestarin mukaan Hohenlockstedtin asukkaat ovat hyvin tietoisesta kaupungin merkityksestä Suomen itsenäisyydelle.

– Meillä on jääkäreiden muistolehto, jonka ohi jokainen kaupunkilainen kulkee ainakin kerran viikossa, Jürgen Kirsten sanoo.

Suurin osa kasarmeista on purettu, eikä Hohenlockstedt ole enää pitkään aikaan ollut varuskuntakaupunki. Se kasarmi, jossa ensimmäiset jääkärit asuivat, toimii nykyään museona Finnische Alleen, eli Suomalaisen puistotien varrella.

Hohenlockstedtin kasarmin tupa, jossa suomalaiset jääkärit asuivat.
Hohenlockstedtin kasarmin tupa, jossa suomalaiset jääkärit asuivat.Dan-Erik Ekholm / Yle

– Jääkärithän ovat käytännössä rakentaneet Suomen puolustusvoimat ja he näyttelivät ennen kaikkea talvi- ja jatkosodissa merkittävää roolia, että saimme torjuntavoiton, Pertti Laatikainen sanoo.

Hän on prikaatikenraali evp, ja Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistyksen puheenjohtaja. Laatikainen lisää, että jääkäreillä oli tietysti rooli vapaussodassa tai kansalaissodassa aikanaan.

"Jääkäriliike ratkaiseva Suomen itsenäisyydelle"

Professori Kari Hokkanen pitää jääkäriliikkeen perustamista aivan ratkaisevana asiana Suomen itsenäisyyden kannalta.

– Täällä koulutettiin ne jääkärit, vajaa 2 000 miestä, jotka muodostivat valkoisen armeijan rungon, Hokkanen sanoo.

Jääkärit taistelivat sisällissodassa valkoisten puolella vuonna 1918. Yhteensä 36 640 ihmistä kuoli. Hokkasen mielestä on vaikea sanoa, olisiko sisällissotaa voitu välttää.

– Totta kai voidaan sanoa, että punaisten ei olisi pitänyt nousta kapinaan, kapinasta siinä oli kysymys, Hokkanen sanoo.

Voivatko myös punaisen puolen jälkeläiset iloita näistä 100-vuotisjuhlista?

– Ilman muuta, koska myös punaisten jälkeläiset nauttivat itsenäisestä Suomesta, professori Kari Hokkanen sanoo.

Tänään puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg laskee seppeleen jääkäreiden muistomerkille. Niin tekevät myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö, perinneyhdistysten edustaja, sekä jääkäreiden jälkeläiset.

Dan Ekholm, Hohenlockstedt