Hyppää sisältöön

Niinistö yhä Nato-kansanäänestyksen kannalla

Presidentti Sauli Niinistön mielestä puoluejohtajat ovat yllättävän hyvin kyenneet pidättäytymään turvallisuuspoliittisesta keskustelusta vaalien alla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamun vieraana Helsingissä lauantaina 28. helmikuuta 2015. Kuva: Mikko Stig / Str / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä pitää tarvittaessa järjestää kansanäänestys. Hän sanoo olleensa tätä mieltä jo presidentinvaalien alla vuosina 2006 ja 2012.

– EU:stakin järjestettiin kansanäänestys, ja kyllä tämä on saman mittaluokan asia, vähintäänkin, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa. Kansanäänestys on hänen mukaansa paikallaan.

Niinistön mielestä Suomi voisi ottaa oppia Ruotsista siinä, että vaalien alusaika rauhoitettaisiin turvallisuuspoliittiselta keskustelulta. Hän kertoo keskustelleensa asiasta kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien kanssa. 

– Puoluejohtajat ovat yllättävän hyvin kyenneet pidättäytymään, Niinistö sanoi.

Joulukuisessa keskustelussa todettiin, ettei yksikään puoluejohtaja ole vallitsevissa olosuhteissa esittämässä Suomen jäsenyyttä sotilasliitto Natossa. Toisaalta kaikki pitävät mahdollisuuden avoimena.

Niinistön mukaan tästä voidaan ehkä vetää johtopäätöksiä siitä, mitä asiasta voisi olla seuraavassa hallitusohjelmassa.

Hän toivoo, ettei seuraavankaan hallituksen ohjelmassa oteta kielteistä kantaa mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.  Ei ainakaan suljeta sitä mahdollisuutta, hän sanoo.

Niinistö korosti kuitenkin, ettei mielellään hyppää hallitusohjelman kirjoittajan rooliin.

.
.