1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hätäraketit

Hätäraketin voimakas ääni säikäyttää – Suomessa ammutaan alle kymmenen todellista hätärakettia vuodessa

Punaisena taivaalla loistava hätäraketti voi pelastaa pulaan joutuneen veneilijän hengen. Vaikka raketin lähettäminen taivaalle on helppoa, on sitä syytä harjoitella ennen kuin on kiipelissä. Raketin voimakas ääni yllättää monet.

hätäraketit
Tyttö ja hätäsoihtu
Yle / Ari Tuhkanen

Helsingin Jollaksen rannasta sinkoilivat kymmenet hätäraketit taivaalle. Kädestä ammuttava hätäraketti nousee aina 300 metrin korkeuteen ja palaa laskuvarjon saattelemana minuutin verran. Vaikka hätäraketti on yksinkertainen ampua, tilanne muuttuu kun on oikea hätä. Jollakseen on kokoontunut 110 venekuntaa, eli noin 250 ihmistä harjoittelemaan hätäraketin ampumista.

– Se pitää pystyä laukaisemaan kun on hätä, onhan se viimeinen keino jos ei saa hälytettyä apua esimerkiksi kännykällä tai lampulla, korostaa Jukka-Pekka Lumilahti Helsingin Meripelastuskeskuksesta.

Lumilahden mukaan Suomessa ammutaan alle kymmenen todellista hätärakettia vuodessa. Ongelma onkin huvikseen laukaistut raketit.

– Ilkivalta pitää saada kitkettyä pois. Ei ole mukavaa lähteä apuun pimeälle merelle turhaan, Lumilahti korostaa.

Hätäraketin perusteettomasti laukaissut joutuu korvaamaan hälytyksestä viranomaisille aiheutuvat, usein huomattavat kulut.

Repivä ääni yllättää

Raketin voima, kirkkaus ja etenkin kova, suhahtava ääni tulee monelle ampujalle yllätysenä. Raketti on erittäin yksinkertainen, jopa niin simppeli, että moni on lähettämässä sitä matkaa väärin päin.

– Lähes jokainen täällä oleva on tarvinnut opastusta. Moni onkin todennut ampumisen jälkeen, että olipa hyvä kun sai harjoitella oppaan kanssa, Lumilahti sanoo.

Laki ei vaadi veneeseen hätäraketteja, mutta jos vene katsastetaan on sellainen oltava. Kahden raketin ja kahden soihdun sarja maksaa satasen. Raketit vanhenevat, ne pitää uusia viiden vuoden välein.

Lue seuraavaksi