Emäntä kutsui Kekkosta ja isäntää toheloiksi – presidentti lähetti uuden pellavaliinan

Presidentti Urho Kaleva Kekkosesta liikkuu monenlaisia tarinoita. Muistot presidentin vierailuista maalaavat kuvan tuvan eteen hiihtäneestä ystävällisestä valtiomiehestä. Tunnetuimmassa tarinassa pohjoisen talon emäntä sai tutustua presidentin huumorintajuun.

Kotimaa
Urho Kaleva Kekkonen
Presidentti Urho Kaleva Kekkonen vieraili talvisilla matkoillaan useissa kodeissa. Tarinat ovat kiertäneet ympäri Suomea vuosikymmeniä.

Presidentti Urho Kekkonen vieraili urallaan lukemattomissa kodeissa. Tarinoiden mukaan hän asteli hiihtoretkillään arastelematta tupiin ja istahti kahville. Isäntäväelle vierailut ovat jääneet elävästi mieleen.

Yksi laajimmin levinneistä tarinoista kertoo Kekkosen vierailusta Vihtori ja Elina Vuorelan tupaan pohjoisella hiihtoretkellä Sallan Naruskalla. Silloinen tasavallan presidentti saapui vierailulle Vuorelan pariskunnan kotiin, joka oli siivottu viimeisen päälle presidenttiä varten.

Talon isäntä Vihtori Vuorela ja presidentti istuivat kahvilla tuvanpöydän ääressä, ja emäntä Elina Vuorela kaateli kahvia. Kahvittelun ja keskustelun ollessa jo hyvässä vauhdissa, presidentti läikytti yhtäkkiä kahvia puhtaalle pellavaliinalle. Emäntä ja isäntä sivuuttivat asian sen enempää ihmettelemättä ja keskustelu jatkui.

Hetkeä myöhemmin isäntä seurasi presidentin esimerkkiä ja läikytti hermostuksissaan tai huolimattomuuttaan kahvia samalle pellavaliinalle. Tämä oli emännälle liikaa.

No, siinä toinen tohelo!

Emäntä

– No, siinä toinen tohelo!

Vierailun jälkeen presidentti Kekkonen osoitti terävää huumorintajua ja lähetti emännälle uuden pellavaliinan "ensimmäiseltä tohelolta".

Vihtori Vuorela tapasi myöhemmin presidentin Linnan juhlissa.

Tarinan mukaan rakennuksen seinällä on edelleen kyltti muistuttamassa tapauksesta.

Sotilaat kantoivat hiihtävän Kekkosen reitille lunta pellolta

Presidentti Urho Kekkonen vieraili hiihtoretkillään myös Etelä-Karjalassa. Tammikuussa 1957 hän pysähtyi Lemin Värtölään saksalaiselle aamiaiselle, jolla talon emäntä viittasi jonkinlaisen lounaan ja aamiaisen välimuotoon.

Tuolloin vain kuusivuotias Eeva Arvela luovutti Kekkoselle kukkakimpun. Seremoniaa harjoiteltiin huolella yläkerran kammarissa.

– Olin kuusivuotias tytöntyllerö ja pääsin ojentamaan kukkaset. Minulla oli päälläni kaunis valkoinen sifonkiessu ja rusetti päässä – kuten siihen aikaan pienillä tytöillä oli. Minun piti niiata, antaa kukat ja kätellä toisella kädellä. Hän kyseli minulta jotakin – muistaakseni nimeä. Jotenkin se on jäänyt elävästi mieleen, vaikken siltä ajalta muuten paljoa muistakaan, Arvela kertoo.

Vuonna 1957 Lemillä vietettiin vähälumista alkuvuotta. Lunta ei ollut pihalla niin paljoa, että ovelle olisi pystynyt hiihtämään.

– Sotilaat olivat käyneet kantamassa pelloilta lunta, että Kekkonen pääsi hiihtämään ovelle saakka, Arvela muistelee.

Kylän emännät tekivät yhdessä ruokaa, lapset lauloivat ja Kekkonen oli ystävällinen valkoisessa anorakissaan. Näin Eeva Arvela muistaa lähes 60 vuotta sitten tapahtuneen tammikuisen vierailun.

Etelä-Karjalan radioon on kerätty kuluvan viikon aikana muistoja Suomen presidenteistä. Edellä mainitut tarinat pohjautuvat yleisöltä tulleisiin tarinoihin. Urho Kekkonen on noussut odotetusti muistelluimmaksi valtiomieheksi.

Tarkennettu 28.2.2014 klo 14.22 Lisätty Urho Kekkosen pohjoisen-vierailun tarkka paikka ja isäntäpariskunnan nimet sekä maininta Vihtori Vuorelan vierailusta Linnan juhlissa.