1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti julisti Hamasin terroristijärjestöksi

Aiemmin terroristijärjestöksi oli tuomittu Hamasin aseellinen siipi. Nyt tuomion sai koko järjestö.

Egyptiläinen vartija Gazan ja Egyptin rajalla. Kuva: Ali Ali / EPA

Egyptiläinen oikeusistuin on julistanut Gazan aluetta hallitsevan palestiinalaisen Hamas-järjestön terroristijärjestöksi. Egyptin valtiollinen televisio kertoi päätöksestä tänään lauantaina.

Egyptin johto on syyttänyt ääri-islamilaista Hamasia avunannosta Siinain niemimaalla viime lokakuussa tehtyihin pommi-iskuihin, joissa kuoli 33 Egyptin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Pommi-iskuja tukemassa oli Egyptin viranomaisten mukaan Hamasin sotilaallinen siipi "al-Qassamin prikaatit", joka julistettiin terroristijärjestöksi jo kuukausi sitten.

Hamas on Egyptin Muslimiveljeskunnan veljesjärjestö. Egyptissä valtaa pitävät sotilaat yrittävät voimakeinoin lopettaa Muslimiveljeskunnan toiminnan. Sen jäseniä on vangittu tuhatmäärin ja osa saanut myös kuolemantuomioita.

Hamas kommentoi Egyptin oikeuden päätöstä tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan päätös on "järkyttävä ja vaarallinen, ja se kohdistuu Palestiinan kansaan".

Hamas ilmoittaa, ettei päätöksellä ole vaikutusta sen toimintaan.

Israelilainen Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo saaneensa Hamasia lähellä olevasta lähteestä tiedon, ettei järjestö enää hyväksy Egyptiä välittäjäksi Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin.

Egypti saartaa Israelin ohella Gazan aluetta.