Malminkartanossa tempaistiin lähimetsien puolesta

Luonto-Liitto avasi valtakunnallisen Lähimetsät haltuun! - kampanjansa lauantaina Helsingin Malminkartanossa. Kampanjan tarkoitus on kannustaa ihmisiä liikkumaan lähimetsissä ja vaikuttamaan lähimetsiä koskevaan päätöksentekoon. Pääkaupunkiseudun lähimetsien uhkana Luonto-Liitossa nähdään asuntorakentaminen.

metsät
Kati Lindfors kertoi, että lähimetsä on erityisen tärkeä hänen lapsilleen 4- ja 7-vuotiaille lapsilleen. Kasperin mielipuuha lähimetsässä on kiipeileminen.
Kati Lindfors kertoi, että lähimetsä on erityisen tärkeä hänen 4- ja 7-vuotiaille lapsilleen. Kasperin mielipuuha lähimetsässä on kiipeileminen. Yle / Ari Tuhkanen

Kampanjan päätapahtumaan Malminkartanon Kartanonmetsässä otti osaa noin 50 ihmistä. Suuri osa oli metsän lähellä asuvia lapsiperheitä. Malminkartanolainen Kati Lindfors oli tullut tapahtumaan 4- ja 7-vuotiaiden lasten kanssa.

– Tulimme siksi, koska lähimetsät on tärkeä aihe. Asumme tuossa ihan vieressä ja varsinkin lapset käyttävät tätä metsää paljon. Se on heille ikään kuin mielikuvituksen jatke. Sinne voi mennä ilman leluja ja rakentaa omat leikit sekä nähdä vuodenaikojen vaihtelun, kertoo Kati Lindfors.

Tapahtuman ohjelmassa oli satupolku, luontoretki, tarinakota ja puheita lähimetsien puolesta. Kampanjan suojelija Mikko "Peltsi" Peltola korosti puheessaan, että lähimetsät on jotain muuta kuin vain rakentamatonta tonttimaata.

– Kampanja on tärkeä, koska lähimetsät ovat kaupungin keuhkot sekä ihmisten paikka rentoutua ja harrastaa. Ne eivät saa olla kaavoittajille ainoastaan potentiaalista rakentamatonta maata, jota uhrataan tonttipulaa helpottamaan, sanoi Peltola.

Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Kukka Kyrö muistutti lähimetsien terveysvaikutuksista.

– Tutkimusten mukaan jo kymmenen minuuttia metsässä alentaa verenpainetta ja vähentää negatiivisia tunteita, kertoi Kyrö.

Helsingin valmisteltavassa uudessa yleiskaavassa suunnitellaan Luonto-Liiton mukaan mittavaa rakentamista lähimetsiin eri puolille kaupunkia. Luonto-Liitto vaatii avoimuutta ja asukkaiden kuuntelua päätöksentekoon.

– Vaadimme, että kuntien omistamia lähimetsiä koskevia päätöksiä tehdään avoimesti, osallistavasti ja lähimetsiä käyttäviä asukkaita kuunnellen, sanoi Kyrö Luonto-Liitosta.