Twiittaus voi vähentää poliisin tiedottamisen tarvetta

Sosiaalinen media puskee läpi alan kuin alan. Suomen poliisilla on jo 32 some-poliisia Facebookissa tekemässä töitä omalla naamallaan. Twitterin käyttö poliisin työssä on myös yleistymässä.

media
Poliisi-rintamerkki poliisin asussa ja @SuomenPoliisi-tunnus paperilapussa.
Hanne Kinnunen / Yle

Missä ihmiset siellä poliisi. Näin ajattelee Oulun poliisilaitoksen Kajaanin poliisiaseman vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen, joka on yksi Oulun poliisilaitoksen Facebook-sivujen päivittäjä.

– Joskus olen ollut liikenneryhmän mukana ja tehnyt päivityksiä siitä. Teen koulupoliisityöstä myös päivityksiä ja käyn luennoimassa some-käytöksestä. Käytöstavat eivät paljon eroa normaalista elämästä, samat säännöt pitävät sielläkin.

Hokkasen mukaan Suomen poliisin 32 some-poliisia on paljon.

– Se on poikkeuksellista tämän kokoisessa maassa, että poliisi on läsnä sosiaalisessa mediassa. Maailmallahan poliisi on vahvasti läsnä somessa, mutta Suomessa se tuntuu olevan erityisen vahvaa.

– Alun alkaenkin tätä on lähdetty tekemään lähipoliisimenetelmällä. Jos emme saa joka paikkaan lähipoliisia ottamaan kontaktia livenä, niin omien kotisohvien nurkasta meihin pystyy ottamaan kontaktia, voi kysyä ja kommentoida. Harvemmin siellä huudellaan kyttäämisestä, pääsääntöisesti palaute on ollut hyvää, kertoo Hokkanen.

Poliisi käyttää internettiä tiedon etsimiseen niin kuin muutkin.

Kansalaisia varten tätä työtä tehdään, emme voi tutkia yhtään rikosta, jos ei tietoa tule.

Ville Hokkanen

– Edelleenkin ollaan tutkinnallisesti vahvoilla siksi, että kansalaiset vinkkaavat poliisille asioista. He vinkkaavat esimerkiksi videosta ja kysyvät, että voiko näin tehdä, onko tämä laillista. Kansalaisilta tulee tietoa sekä sosiaalisessa mediassa että muutenkin, varsinkin livemaailmassa. Kansalaisia varten tätä työtä tehdään, emme voi tutkia yhtään rikosta, jos ei tietoa tule.

Liveseurantaa mielenosoituksesta

Oulun poliisilaitoksella ei ole vielä varsinaista some-poliisia, mutta Ville Hokkanen näkee sen mahdollisena.

– Mehän olemme päällikkövetoisessa organisaatiossa. Minä teen virkatöikseni sitä, mitä työnkuvassa lukee. Siihen suuntaan ollaan menossa, että myös Oulun alueella ollaan enemmän somessa.

Mitä hyötyä poliisille voisi olla Twitteristä?

– Esimerkiksi Linnan juhlien mielenosoituksen aikaan poliisi twiittasi, jolloin ei ollut niin suurta tarvetta järjestää tiedotusta jälkikäteen, sanoo Hokkanen.

Ajankäyttö määrittelee kuitenkin paljon poliisien toimintaa, sosiaalinen media ei välttämättä tule aina ensimmäisenä prioriteettina. Poliisi käyttää Twitteriä myös päivittäistiedotteiden välittämiseen.

Vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen.
Vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen.Hanne Kinnunen / Yle

Yleisön kannalta poliisin some-läsnäolo on kynnystä madaltava asia.

– Kynnys lähestyä poliisia on matalampi, kun on katsonut Poliisit-tv-sarjaa tai kommentoinut somessa, on helpompi tulla puhumaan. Jokaiselle ihmiselle on oma kanava lähestyä.

– Jotkut haluavat käydä poliisiaseman päivystyksessä, toiset käyvät tapahtumissa tutustumassa poliisiautoon, joku kommentoi Facebookissa. Toiset taas tekevät rikoksia ollakseen tekemisissä poliisin kanssa. Niitä on niin monia tapoja päästä meidän kanssa tekemisiin, virnistää Hokkanen.