1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkin kurdien johtaja haluaa lopettaa 30-vuotisen konfliktin

Turkin kurdit ovat halunneet muodostaa itsenäisen valtion Kaakkois-Turkin kurdialueelle. Kapinan aikana kymmenet tuhannet ovat kuolleet.

Kurdien työväenpuolueen (PKK) kannattajat osoittivat mieltään 16 vuotta vankilassa istuneen Abdullah Öcalanin huonoja vankilaoloja vastaan 15. helmikuuta. Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkissa kurdien työväenpuolueen (PKK) johtaja Abdullah Öcalan kehottaa kannattajiaan laskemaan aseensa, jä päättämään 30 vuotta kestäneen aseellisen konfliktin.

Öcalan sanoi lausunnossaan tavoitteena olevan demokraattiseen ratkaisun löytäminen konfliktiin.

PKK:n johtaja haluaa myös järjestää keväällä kokouksen, jossa annettaisiin historiallinen julistus taisteluiden lopettamisesta.

Öcalan on istunut maanpetostuomiotaan vankilassa vuodesta 1999, joten kurdipoliitikko Sırrı Süreyya Önder luki hänen lausuntonsa Turkin televisiossa.

Tilaisuudessa olivat läsnä myös varapääministeri Yalçın Akdoğan ja sisäministeri Efkan Alan. Tapahtuma oli historiallinen, koska tämä oli ensimmäinen kerta kun Öcalanin lausunto luettiin Turkin hallituksen jäsenten läsnäollessa.

Önder kertoi ministereiden tapaamisen jälkeen, että osapuolet ovat nyt lähempänä rauhaa kuin koskaan aiemmin. Akdoğan korosti aselevon tärkeyttä, ja sanoi heidän saavuttaneen tärkeän vaiheen rauhanprosessissa.

Rauhanponnistelut nytkähtivät eteenpäin viime viikolla, kun kurdien poliittisen siiven Kansan demokraattinen puolueen (HDP) edustajat neuvottelivat PKK:n kapinallisten kanssa Kandilvuorten tukikohdassa Irakissa. HDP:n edustajat tapasivat myös Öcalanin Imralin vankilasaarella.

Turkin kurdit ovat halunneet muodostaa itsenäisen valtion Kaakkois-Turkin kurdialueelle.

Vuosikymmeniä kestäneen kapinan aikana yli 40 000 ihmistä on menettänyt henkensä, useimmat heistä kurdeja.