1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jalkapallostadion entiselle tehdasalueelle? – Pietarsaari etsii vastausta ideakilpailulla

Pietarsaari mielii perinteikkään Componentan tehdasalueen ideakilpailussa visioita siitä, miten jalkapallostadion istuisi kaupunginosaan. Teräsyhtiön ja kaupungin järjestämällä ideakilpailulla haetaan ideoita kokonaisen uuden kaupunginosan luomiseksi. Valimotuotanto loppui alueella viime vuonna.

Kotimaan uutiset
Componentan iso tiilinen tehdasrakennus.
Johanna Överfors / Yle

Teräsyhtiö Componentan ja Pietarsaaren kaupungin järjestämä ideakisa on kaikille avoin. Kilpailu avautui maanantaina.

Kisaan osallistuvien on mahdutettava noin 25 hehtaarin alueelle myös asuntoja, työpaikkoja, kauppoja ja vapaa-ajantoimintaa. Componentan vanha tehdasalue on 10 hehtaarin kokoinen, lisäksi kilpailuun sisältyy ympäröiviä maita muun muassa ratapiha-alue aina Jaakonkatuun asti.

– Siikaluodon kaupunginosasta halutaan elävä ja vetovoimainen. Ehkä jotain pienimuotoista teollisuuttakin alueella voisi olla. Kuitenkin sellaista, joka ei häiritsisi asumista, tarkentaa Pietarsaaren asemakaava-arkkitehti Pekka Elomaa.

Jos stadion siirtyisi uuteen paikkaan, vanha paikkahan vapautuisi vuosikymmenten päästä asuntorakentamiselle.

Asemakaava-arkkitehti Pekka Elomaa

Ajatus jalkapallostadionista liittyy kaupungin kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Asemakaava-arkkitehdin mukaan nyt tutkintaan, voisiko sinne ylipäätään stadionin rakentaa.

– Kaikki on vasta kaavailua, mutta jos stadion siirtyisi uuteen paikkaan, vanha paikkahan vapautuisi vuosikymmenten päästä asuntorakentamiselle, heittää Elomaa.

Ideoita odotetaan runsaasti

Teräsyhtiöllä on vetovastuu kilpailusta taloudellisesti. Palkintorahoina jaetaan yhteensä lähes 100 000 euroa, suurimman siivun summasta kustantaa Componenta. Kaupunki osallistuu kustannuksiin ainakin 10 000 eurolla. Kaupunki poimii ideoista parhaat ja toimivimmat ehdotukset.

Palkintolautakunta on hyvin kaupungin miehittämä. Siellä istuu virkamiehiä sekä luottamushenkilöistä muun muassa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat.

Odotukset kilpailun saldosta ovat korkealla, myöntää asemakaava-arkkitehti Pekka Elomaa.

– Useita kymmeniä ehdotuksia pitäisi saada, toivottavasti nelisenkymmentä visiota alueen kehittämiselle.

Ideakisa päättyy toukokuun lopulla. Voittajat ovat tiedossa kesän lopulla.

Lue seuraavaksi