1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oppilaiden väkivaltainen käytös johti yläasteen sulkemiseen Ruotsissa

Opettajien mukaan osa oppilaista herättää niin suurta levottomuutta, ettei koulunkäyntiä voi turvallisuussyistä toistaiseksi jatkaa.

Kuvakaappaus Svt:n nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Malmössä sijaitsevan koulun sulkemista. Kuva: Svt

Ruotsin Malmössä sijaitseva peruskoulun yläaste on jouduttu sulkemaan toistaiseksi joidenkin oppilaiden käytöksen vuoksi. Opettajien mukaan tietyt oppilaat nostattavat niin suurta levottomuutta, ettei tilanne ole enää henkilökunnan hallinnassa.

Tilanne Rosengårdin lähiössä sijaitsevassa koulussa heikkeni sen jälkeen, kun toimintansa lopettaneen toisen koulun oppilaat siirrettiin sinne. Oppilaat ovat jakautuneet keskenään riiteleviin ryhmiin. Opettajien ammattijärjestön mukaan koulussa on nyt yksikertaisesti liikaa oppilaita.

– Väkivaltaa, uhkailua ja herjaamista. Yhteenottoja muiden koulujen oppilaiden kanssa, kuvailee koulutoimenjohtaja Hans Nilsson suljetun Värner Rydénskolanin arkea.

Uhkaavia tilanteita ovat aiheuttaneet myös koulun alueelle tulleet rikollisiksi kuvaillut aikuiset. Sulkemispäätös tehtiin sen jälkeen, kun koulussa puhkesi perjantaina oppilaiden välinen tappelu.

Malmön kaupunki on nyt palkannut turvallisuusalan asiantuntijoita opastamaan opettajia ja parantamaan koulun turvallisuutta. Joitakin oppilaita odottaa erottaminen tai siirto toisiin kouluihin.