Pankkiarvio: Kreikalle taas tukipaketti kesällä

Kreikka tarvitsee kesällä jälleen uuden tukipaketin euromailta, arvioi saksalainen pankkijätti Deutsche Bank. Suomessa uusi vaalien jälkeinen hallitus saakin varautua ensi töikseen neuvottelemaan taas Kreikan lainoista.

Kreikan kriisi
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Euromaat myönsivät runsas viikko sitten neljän kuukauden jatkoajan Kreikan lainaohjelmalle, mutta tapaus Kreikka ei todellakaan ole loppuunkäsitelty. Asiantuntijoiden mukaan nyt on neljä kuukautta taas aikaa neuvotella, ja jatko näyttää uudelta tukipaketilta.

Saksalaisen suurpankin Deutsche Bankin valuuttastrategin analyysin mukaan nyt on otettu vasta ensimmäinen askel. Seuraavaksi maalis-huhtikuussa neuvotellaan Kreikan nykyisen lainaohjelman viimeisestä seitsemän miljardin erästä ja sen maksatuksen ehdoista.

Jos Kreikan parlamentti hyväksyy viimeisen lainaerän maksatuksen ehdot – ja vasemmistolainen Syrizan hallitus pysyy pystyssä – päästään itse asiaan. Neuvottelut Kreikan uudesta, kolmannesta lainaohjelmasta käydään Deutsche Bankin arvion mukaan touko-heinäkuussa.

Vaihtoehtona voi toki olla myös pelätty velkojenleikkuu tai uudet massiiviset lisähelpotukset lainaehtoihin. Myös Nordeassa arvioidaan, että uudet velkaneuvottelut kiihtyvät kesää kohti.

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Kreikka tarvitsee vielä kolmannen tukipaketin.

– Kyllä se tarvitsee tai sitten velkojen leikkauksen. Joka tapauksessa, kun neljä kuukautta on mennyt, niin Kreikka ei tule pärjäämään omillaan.

Kreikka kiistää jyrkästi

Kreikan hallitus kiistää jyrkästi uuden tukipaketin. Pääministeri Alexis Tsipras vakuutteli tv-puheessaan viimeksi perjantaina, että Kreikka ei tule hakemaan uutta lainaohjelmaa.

– Jotkut ovat lyöneet vetoa uuden, kolmannen tukipaketin puolesta kesäkuussa. Olen pahoillani, mutta jälleen kerran tuotamme pettymyksen, Tsipras veisteli.

Kreikan hallituksen puheet ja muun euroalueen arviot maan velkatilanteesta poikkeavatkin toisistaan suuresti. Nordean Aki Kangasharju uskoo, että neuvottelut uudesta lainaohjelmasta alkavat lähes tulkoon saman tien.

– Luulen että neuvottelut alkavat nyt saman tien jollakin tasolla, mutta tietenkin kiihtyvät ja huipentuvat siinä vaiheessa, kun tämä neljän kuukauden jatkoaika on ohi.

Kangasharjun mukaan ennen kuin jatkoaika päättyy, täytyy muodostaa käsitys siitä, päästetäänkö Kreikka lähtemään eurosta, leikataanko velkoja vai sorvataanko kolmas paketti.

– Muuta vaihtoehtoa ei ole, Kangasharju toteaa.

"Kymmenen miljardin paketti"

Kreikan uusi tukipaketti ei asiantuntija-arvioiden mukaan olisi enää yhtä suuri kuin kaksi aiempaa, yhteenlaskettuna 240 miljardia euroa. Sadan miljardin sijaan nyt puhutaan kymmenestä miljardista.

Joka tapauksessa euromaiden kukkarolla käydään taas, uskoo Nordean Kangasharju.

– Kyllä tässä joku selvä ratkaisu nyt tarvitaan, ja todennäköisesti kukkarolle tavalla tai toisella mennään. Ei Kreikka tule selviämään yksin.

Suomessa vaalien jälkeinen uusi hallitus saa siis heti syliinsä uudet Kreikka-neuvottelut. Nähtäväksi jää, minkä puolueen valtiovarainministeri Kreikka-paketin tällä kertaa eduskunnalle esittelee.