Meeri Koutaniemen valokuvat pakottavat katsojan ja kuvaajankin kohtaamaan elämän ristiriitaisuuden – video

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen, 27, kuvat ovat hätkähdyttäviä ja niihin liittyvät tarinat riipaisevat. Koutaniemi on kuvannut niin aidsiin kuolevia mayaintiaaneja Meksikossa kuin ympärileikattuja afrikkalaistyttöjä. Projekteissaan Koutaniemi on kohdannut sekä elämän ristiriitaisuuden että omia ennakkoluulojaan.

Meeri Koutaniemi kertoi kuviensa taustoista Lakeuden Laajakuvafestivaaleilla Lapualla 1. maaliskuuta.
Valokuvaaja Meeri Koutaniemen kuvat ovat hätkähdyttäviä ja niihin liittyvät tarinat riipaisevat. Koutaniemi kertoi kuviensa taustoista laajalle yleisölle vieraillessaan 1. maaliskuuta 2015 Lapualla Lakeuden laajakuvafestivaaleilla. Toimittajana Anri Koski.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on tuonut kuvajournalismin uudelle tasolle. Aiheet ovat rankkoja – kuolevia, kodittomia, hylättyjä, sokeita, lapsityöntekijöitä, ympärileikattuja tyttöjä.

Valokuvaaja on kotoisin Kuusamosta ja työskentelee nyt ympäri maailmaa. Koutaniemi on tällä hetkellä tyytyväinen, koska hänen työnsä tuottaa tuloksia.

Erään afrikkalaistytön tarina

Meeri Koutaniemi tapasi pari vuotta sitten kenialaisessa turvakodissa tytön, Elisabethin. Hän oli vuosia aiemmin, vasta 9-vuotiaana paennut kotoaan, koska isä oli myynyt hänet 65-vuotiaalle miehelle. Elisabeth ei halunnut avioliittoa eikä ympärileikkausta. Sekä isä että äiti hylkäsivät hänet.

– Turvakodissa kiinnostuin tästä persoonallisesta ja voimakkaasta tytöstä. Hän poikkesi muista. Vähitellen tutustuin häneen ja hän alkoi kertoa tarinaansa ja sitten sain myös kuvata häntä, kertoo Koutaniemi.

Koutaniemi keräsi joukkoistuksen avulla Elisabethille opintorahaa, jotta hän voisi saada opintonsa päätökseen. Keräys tuotti kolme kertaa enemmän kuin alunperin tarvittiin. Lopuilla rahoilla Elisabethille ostettiin välttämättömyystarvikkeita ja vaatteita.

Nyt, vuosia paon jälkeen, Elisabeth on 20-vuotias ja käy valistamassa ympärileikkauksen vaaroista niin kylissä kuin kirkoissakin. Hän tekee työtään suomalaisrahoituksen turvin.

Ja mikä parasta, hänen vanhempansa hyväksyvät hänet ja ovat ylpeitä tyttärensä työstä ja hän on voinut muuttaa takaisin asumaan kotikyläänsä.

– Elisabethin kanssa työskentelee nyt muitakin nuoria, aktivistiporukka. Uskon vahvasti heihin, heillä on valtava potentiaali, joka perustuu heidän kokemuksiinsa ja herkkyyteensä kertoa kokemaansa, iloitsee Koutaniemi.

Koutaniemellä on menossa myös kotimaisia kuvausprojekteja, mutta ulkomaille hänet vievät ihmisoikeuskysymykset.

– Ne ovat niin paljon huonommalla tolalla kuin Suomessa, sanoo Koutaniemi.