Rõivas luotsaa edelleen Viroa, riigikoguun kaksi uutta puoluetta

Riigikogun eli parlamentin vanhoista puolueista vain keskusta lisäsi kannatustaan. Kahdelle uudelle puolueelle paikkojaan näyttää menettäneen ennen muuta IRL, mutta myös reformipuolue ja sosiaalidemokraatit notkahtivat.

Ulkomaat
Taavi Rõivas.
Pääministeri Taavi Rõivas.Thierry Charlier / AFP

Viron väistyvän hallituksen pääministeri Taavi Rõivas luotsaa myös seuraavaa hallitusta. Hänen oikeistolaisen reformipuolueensa ykkössija sunnuntain vaaleissa jättää puolueelle varsin vapaat kädet valita kumppaninsa kokoomushallitukseen.

Isänmaan ja Res Publican liiton kannatus putosi rajuimmin.

Vaikka reformipuolue menetti miltei prosenttiyksikön äänistään vuoden 2011 vaaleihin verrattuna, kannatusta kertyi enemmän kuin mielipidekyselyjen perusteella osattiin odottaa. Edellisessä parlamentissa eli riigikogussa oli 33 reformipuolueen kansanedustajaa. Näiden vaalien jälkeen heitä on 30.

Sosiaalidemokraateille ennustettiin nousun jatkumista, mutta toisin kävi: viime vaalien 17,1 prosentin kannatus putosi 15,2 prosenttiin. 19 kansanedustajapaikasta menetettiin neljä.

Sosiaalidemokraatit olivat reformipuolueen kumppani päättyneen vaalikauden viimeisen vuoden ajan, kun pitkäaikaisen pääministerin Andrus Ansipin lähtö europarlamenttiin johti uuden hallituksen muodostamiseen. Sitä ennen reformipuolueen kanssa hallituksessa istui oikeistolainen Isänmaan ja Res Publican liitto. Sen kannatus putosi sunnuntain vaaleissa rajuimmin: 20,5 prosentista ja 23 paikasta 13,7 prosenttiin ja 14 paikkaan.

Toinen iso muutos riigikogun kokonaiskuvaan on kahden uuden puolueen nousu yli vaalikynnyksen. Vapaapuolueen, EVA:n, nousua alettiin pitää vaalien alla jokseenkin varmana, mutta konservatiivisen kansanpuolueen, EKRE:n, tasaväkisyys yllätti. EVA sai 8,7 prosenttia äänistä ja kahdeksan kansanedustajapaikkaa. EKRE:n luvut ovat 8,1 prosenttia ja seitsemän paikkaa. Viron vaalikynnys on viisi prosenttia. Sen alle jäi neljä ehdolla ollutta puoluetta.

Savisaari oli ylivoimainen ykkönen

Uusien tulokkaiden lisäksi vaalien varsinainen voittaja on keskustapuolue. Se jäi reformipuolueen taakse, mutta lisäsi kannatustaan viime vaaleista puolitoista prosenttiyksikköä ja sai yhden lisäpaikan eli 27 paikkaa.

Keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar oli jälleen kerran kiistaton äänikuningas. Jo viime vaaleissa hän sai enemmän henkilökohtaisia ääniä kuin kukaan itsenäisen Viron historiassa, ja näissä vaaleissa potti kasvoi entisestään. Savisaaren äänisaalis oli 25 075 ääntä, kakkoseksi tulleen Rõivasin 15 862.

Keskustapuoluetta lisääntynyt kannatus ei edelleenkään nosta hallitukseen, sillä muut puolueet pitävän sen politiikkaa liian Venäjä-mielisenä ja Savisaarta, Tallinnan kaupunginjohtajaa, liian itsevaltaisena.

Äänestysprosentti nousi mutta oli silti pettymys

Vaalien alla tehtyjen kyselyjen perusteella äänestysaktiivisuuden odotettiin nousevan selvästi. Aluksi ilmoitettiin, että ääni-into oli noussut viime vaaleista 0,7 prosenttiyksikköä eli 63,7 prosenttiin. Maanantaina vaaliviranomaiset korjasivat luvun 64,2 prosenttiin.

Vaikka luku ei korjattunakaan täyttänyt odotuksia, niin ainakin se tuntuu vakiinnuttaneen vaali-innon yli 60 prosenttiin vuosikymmenen takaisesta alhostaan.

Innokkaimmin äänestettiin Tallinnassa ja varsinkin sitä ympäröivässä Harjun maakunnassa, joissa äänensä antoi miltei 70 prosenttia oikeutetuista. Vaisuimmin äänestäneellä alueella, Itä-Virunmaalla Venäjän rajan tuntumassa, osuus jäi viitisentoista prosenttiyksikköä pienemmäksi.

Äänestys on siirtynyt yhä selvemmin vaalien alle: ennakkoon äänesti yli puolet vaaleihin osallistuneista. Myös sähköisen äänestyksen yleistyminen jatkui. Näissä vaaleissa sitä vastaan ei kampanjoinut enää edes sen virheetöntä sujumista epäillyt keskusta. Keskustan omat äänet kertyivät yhä ennen muta varsinaisena vaalipäivänä.