Tutkija: Nemtsovin murha voi yhdistää venäläisen opposition

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari kertoi maanantain Aamu-tv:ssä näkemyksensä Venäjän opposition tulevaisuudesta oppositiopoliitikon murhan jälkimainingeissa. Venäjällä muutospaineita lisäävät salamurhaakin enemmän taloustilanteen heikentymisen vaikutukset.

Ulkomaat
Sinikukka Saari.
Miten Venäjän oppositio voi ja voimistuuko vai pelästyykö Nemtsovin murhasta? Vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista kommentoi asiaa Aamu-tv:ssä.

Venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murha on järkyttänyt Venäjän kansaa ja opposition edustajia.

Aamu-tv:ssä vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari kertoo, miten Venäjän valtaapitävät pyrkivät heikentämään oppositiota monin tavoin. Pelote on siten ollut jatkuvasti olemassa. Tyypillisempi tapa kontrolloida oppositiota ovat kuitenkin olleet vankilatuomiot ja kotiarestit. Niiden avulla oppositiota hillitään, ja ehkä myös luodaan heidän keskuuteensa eripuraisuutta.

– Opposition tila on hyvin hajanainen, toteaa Sinikukka Saari.

– Siellä on paljon erilaisia pieniä johtajahahmoja, jotka ovat hieman eripuraisia, ja jotka yleensä tekevät yhteistyötä nimenomaan mielenilmausten osalta. Mutta muuten on hyvin löyhää ja hieman toisiaan vastaan juonittelevaa. Toivon, että tämä järkyttävä tapaus ehkä saa nämä eri tahot puhaltamaan yhteiseen hiileen.

Mahdollisen muutoksen syntyminen Venäjällä riippuisi kuitenkin monesta tekijästä. Nemtsovin murhan herättämällä tyrmistyksellä voi olla vaikutusta muutoksen syntyyn.

Saattaa olla, että tämä järkytys muuttuu poliittiseksi, sitä kautta, että hyvin harva venäläinen haluaa asua sellaisessa kaupungissa tai maassa missä tällaista tapahtuu.

Sinikukka Saari

– Hyvin laajasti ihmiset ovat olleet järkyttyneitä tästä, ja saattaa olla, että tämä järkytys muuttuu poliittiseksi, sitä kautta, että hyvin harva venäläinen haluaa asua sellaisessa kaupungissa tai maassa missä tällaista tapahtuu.

– Varsinaisessa oppositiossa on nähtävissä eri ryhmiä: 90-luvulla uraa tehneet liberaalit, kuten esimerkiksi juuri Boris Nemtsov oli, ja Mihail Kasjanov. Sitten on tämä nuorempi sukupolvi kuten (Aleksei) Navalny ja Sergei Udaltsov, jotka ovat selvästi nuorempia ja jotka eivät ole olleet vallassa. Luulen, että tämä nuorempi polvi on ehkä se dynaamisin ydin tästä oppositiosta, arvioi Saari.

Aleksei Navalnyi on opposition kärkihahmo, Saaren mukaan se tunnetuin, näkyvin, ehkä jopa suosituin. Saari suhtautuu epäillen hänenkään mahdollisuuksiinsa horjuttaa Putinin valta-asemaa.

– Tietysti puhutaan ihan erilaisista kannatusluvuista. Viimeisimmän tiedon mukaan venäläisistä tukee Putinia 86 prosenttia. Putinin tuki on äärimmäisen voimakasta. Suosioon saattaisi vaikuttaa, jos taloustilanne huononee entisestään ja massatyöttömyys alkaa vaivaamaan Venäjää. Tällainen voisi johtaa tyytymättömyyden voimistumiseen, ehkä poliittisiin protesteihin. Luulen, että talous on hyvin ratkaisevassa roolissa.

– Tyytymättömyyttä Venäjältä kyllä löytyy, esimerkiksi julkisiin palveluihin, mutta toistaiseksi kuitenkin sekä eliitti että kansa ovat olleet Putinin takana, Saari muistuttaa.