Karva-ansa ei kiinnosta nuorta ilvestä

Kuhmoissa on kerätty alkuvuoden aikana ilvesten karvaa tutkimustarkoitukseen. Metsiin ripustetuista karva-ansoista vain pari kiinnosti tupsukorvia.

luonto
Ilveksen naama.
Korkeasaaren arkisto / Markku Bussmann

Kuhmoisten metsissä on alkuvuoden aikana ollut 15 karva-ansaa ripustettuna puihin. Teräsharjalla ja hajusteella varustettujen ansojen tarkoitus on ollut houkutella ilveksiä kiehnaamaan harjaa ja jättämään samalla karvanäytteitä Helsingin yliopistossa tehtävää tutkimusta varten.

Kaksi kuukautta kestäneen jakson aikana ansat ovat saaneet jonkin verran saalista. Viidestätoista ansasta kahteen on tarttunut karvaa.

Kuhmoisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Laatikaisen mukaan karva-ansojen huono kiinnostavuus kertoo ilveskannan nuoresta iästä Kuhmoisten alueella.

– Ilveskanta ei ole vielä sukukupsää, eikä niitä ole nämä tuoksut kiinnostaneet.

Karva-ansat kerätään pois metsistä lähipäivinä. Ilveksen kiima-aika on jo niin pitkällä, että ansojen hajuhoukuttimien teho alkaa laantua.

Näytteiden avulla selvitetään ilvesten sukulaisuussuhteita ympäri Suomen ja kartoitetaan tupsukorvien kulkureittejä.

Vahva kanta saa tupsukorvan etsimään helppoa ruokaa

Ilveskanta Kuhmoisten seudulla on elinvoimainen. Alueen Riistanhoitoyhdistyksen omassa seurannassa on neljä erillistä pentuetta, joista kahdessa on kolme pentua. Myös ilveshavaintoja tehdään säännöllisesti:

– Tässä on muutamia havaintoja naapurikunnasta, että ilves seisoo kahdella jalalla ikkunaa vasten ja katselee vuohia tallissa. Kai ne tässä lumitilantessa yrittävät etsiä helppoa ruokaa, kuvailee toiminnanohjaaja Kari Laatikainen.

Kari Laatikaista haastatteli Yle Keski-Suomelle Marja Hyttinen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus