1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kunnat hovissa: ”Asfalttikartellissa painostusta, kurinpitokokouksia ja rangaistusjärjestelmä”

Kuntien mukaan asfalttiurakoissa perittiin 500 miljoonaa ylihintaa. Tarkoitus oli poistaa kilpailu teidenpäällystysalalta koko maassa.

Asfalttikartellin oikeudenkäynti hovissa. Kuva: Merja Niilola / Yle

Asfalttikartellin vahingonkorvausoikeudenkäynti käynnistyi Helsingin hovioikeudessa kuntien kovalla kuvauksella asfalttiyhtiöiden vakavista ja laajoista kartellirikoksista.

Vuodesta 1994 vuoteen 2002 pyöritetystä ja Korkeimmassa hallinto-oikeudessa todetusta kartellista korvauksia hakevat 39 kuntaa ja valtio. Asfalttiyhtiöt eivät halua kommentoida asiaa kesken oikeuskäsittelyn. Yhtiöiden vastaukset kuullaan oikeudessa myöhemmin.

Kuntien edustajan mukaan asfalttikartelli toimi koko maassa ja sen tarkoituksena oli poistaa kilpailu teiden päällystysalalla koko maasta. Kartellin johdossa oli kuntien mukaan asfalttiyhtiö Lemminkäinen

”Kädet syvällä veronmaksajien taskussa”

Kuntien mukaan asfalttiurakoissa perittiin 500 miljoonaa ylihintaa. Käräjäoikeudessa kunnat vaativat korvauksia 120 miljoonaa euroa. Käräjillä vahinkoa katsottiin kunnille kertyneen 37 miljoonaa. Nyt hovioikeus pohtii mahdollisten vahinkojen määrää aina lokakuulle saakka.

Kuntien mukaan asfalttikartelli on huijannut kuntia, valtiota ja yhteisöjä. Tarjoushinnoista on sovittu kuntien mukaan niin, että kilpailutuksessa urakat on jaettu järjestelmällisesti. Näin on tehty esimerkiksi sopimalla siitä, mikä yhtiö saa tarjouksen. Muut ovat jättäneet hämäyksen vuoksi urakoista korkeampia tarjouksia. Huijauskeinona on käytetty mm. ristiintarjoamista.

Kuntien hovioikeudessa pitämän esittelypuheenvuoron mukaan asfalttiyritykset ovat myös painostaneet urakoitsijoita ja käyttäneet yhteistä valvonta- ja rangaistusjärjestelmää. Kuntien mukaan yksikään teiden päällystysyhtiö ei ole tekoaikana ollut kartellin ulkopuolella.

– Kartelliyhtiöiden kädet ovat olleet syvällä suomalaisen veronmaksajan taskussa. Kyse on erittäin vakavasta ja laaja-alaisesta lainvastaisesta teosta, kerrottiin kuntien asian yhteisessä esittelyssä Helsingin hovioikeudessa. Kuntien kannan esitti asianajaja Petteri Uoti.