Irak yrittää vallata Tikritiä Isis-taistelijoilta

Irakin television mukaan Irak on aloittanut suuren sotilasoperaation, jonka tarkoitus on vallata Tikritin kaupunki Isis-taistelijoilta.

Ulkomaat
Irakilaiset sotilaat ampuvat tykillä.
Irakilaiset sotilaat ampuvat tykillä.Reuters-TV

Irak yrittää vallata Tikritin kaupungin takaisin Isis-taistelijoilta. Irakin television mukaan maajoukot hyökkäävät kaupunkiin kolmesta eri suunnasta. Maajoukkojen tukena on tykistöä ja lisäksi Irakin hävittäjät ovat tehneet ilmaiskuja.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maavoimat koostuvat noin 30 000 Irakin armeijan sotilaasta.

Isis-taistelijoiden kerrotaan vetäytyneen joiltakin kaupungin ulkopuolisilta alueilta, mutta tarkkoja tietoja ei ole.

Irakin armeijan joukot koostuvat sekä shiioista että sunneista, mitä pidetään merkittävänä edistysaskeleena Irakin taistelussa Isis-järjestöä vastaan. Irak on vahvasti jakautunut näiden kahden uskonryhmien kesken.

Shiiat ovat Irakin hallitseva enemmistö, jota presidentti Saddam Husseinin valtakaudella vainottiin. Isis on vedonnut sunnimuslimeihin, jotka menettivät valtaansa, kun Saddam Husseinin hallinto kukistettiin vuonna 2003.

Irakin pääministeri Haider al-Abdi on luvannut armahduksen niille sunnitaistelijoille, jotka ovat valmiit hylkäämään Isisin.

Presidentti Husseinin synnyinkaupunki Tikrit sijaitsee noin 130 kilometriä pääkaupunki Bagdadista pohjoiseen. Se on yksi Pohjois-Irakin merkittävistä kaupungeista. Isis-taistelijat valtasivat Tikritin viime vuoden kesäkuussa.

Tikritin valtauksen uskotaan ennakoivat Pohjois-Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin valtausta. Yhdysvaltojen johtaman liittouman ilmaiskujen ansioista Irakin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valtaamaan takaisin Isisin ottamia alueita.

Lähteet: AP, AFP