Jäätyneiden jokien Lappiin eksynyt merihanhi kuoli

Ensimmäiset muuttolinnut ovat palanneet Lappiin saakka. Mystisin saapuja on ollut Savuskoskelta tavattu merihanhi – ja suorastaan supermystisenä pidetään Kolarissa talveaan viettävää valkopäätiaista. Jos tuo idän ihme ihastuu paikalliseen sinitiaiseen, on luvassa kummallisen näköistä jälkikasvua.

luonto
Merihanhi
Ensimmäiset muuttolinnut ovat saapuneet Lappiin. Yllättävin tulija on tänä keväänä ollut Savukoskelta tavattu merihanhi. Lintumies Pirkka Aaltoa haastattelee Bikka Puoskari. Kuvan merihanhi on kuvattu Haminan Pappilansalmessa. Kuva: Raine Martikainen / Yle

Lapin talvi on kääntymässä kevääksi – ja sen huomaa äänimaailman muutoksesta.

– Pihapiirien tiaiset ja viherpeipot laulavat jo täyttä päätä ja illan pimentyessä voi lähimetsästä kuulua helmipöllön puputusta. Varpuset silputtavat, ja jokien virtapaikoistakin kuuluu iloista laulua koskikarojen virittäytyessä kevättunelmaan, kuvailee lintuasiantuntija Pirkka Aalto.

Ensimmäiset muuttolinnutkin ovat jo löytäneet takaisin Lappiin. Aallon mukaan nopeimpien joukkoon lukeutuvat Utsjoella havaittu isokoskelo ja Ylitorniolla nähty telkkä sekä joukko lännestä puhaltaneiden myrskytuulten tuomia harmaalokkeja.

Myös varhaisimmat pulmuset ilmaantuivat yllättäen jo helmikuun alkupuoliskolla Inariin, ja perinteisiä alkukevään muuttajia eli taviokuurnia on lentänyt Lappiin pitkin helmikuuta. Maa- ja merikotkistakin on tehty tuoreita havaintoja.

Mystisen merihanhen tapaus

Yllättävin saapuja on tähän mennessä ollut Savukoskelta tavattu merihanhi. Laji ei pesi lainkaan Lapissa, ja tämäkin yksilö oli todennäköisesti läpikulkumatkallaan menossa kohti Jäämerta tai Vienanmerta.

– Kaikkein mystisin juttu oli, kun merihanhi ilmestyi Savukoskelle. Se oli kyllä vähän onneton tapaus sikäli, että eihän se sieltä sitten sulapaikkaa löytänyt.

Ensimmäisiä havaintoja yksinäisestä merihanhesta tekivät pilkkijät, jotka näkivät linnun jäätyneellä joella toissa viikolla.

Ei saatu pelastettua, vaikka kovasti yritettiin. Ilmeisesti automatka Savukoskelta Kemijärvelle oli sille jostain syystä liikaa.

Pirkka Aalto

Eksynyt merihanhi oli päässyt nääntymään pahasti, ja se antoi ihmisen ottaa itsensä kiinni.

– Jo se kertoo, että lintu on ollut hyvin voipunut, Pirkka Aalto sanoo.

Lintu pääsi heti eläinlääkärin hoitoon ja ruokintaan. Seuraavaksi merihanhi oli tarkoitus kuljettaa Savukoskelta Kemijärvelle Pirkka Aallon hoitoon siksi aikaa, kunnes se voitaisiin vapauttaa takaisin luontoon.

– Minun oli tarkoitus hoitaa se ja vapauttaa rengastettuna sopivaan sulapaikkaan, mutta valitettavasti se lintu sitten menehtyi. Ei saatu pelastettua, vaikka kovasti yritettiin.

Automatka Savukoskelta Kemijärvelle oli merihanhelle jostain syystä liikaa.

– Minulle ainakin on mysteeri, mikä sille tuli. Yleensä vesilinnut ovat aika helppohoitoisia, sanoo montaa nääntynyttä vesilintua hoitanut Pirkka Aalto.

Savukosken merihanhen kohtaloksi koitui pohjimmiltaan sen liian aikainen matkanteko ja harhautuminen jäisten vesistöjen Lappiin.

– En muista kuulleeni ikinä näin varhaisesta havainnosta. Se oli reilusti kuukauden etuajassa, Aalto sanoo.

Valkopäätiainen – Kolarin julkimo

Jos oli Savukosken merihanhi mystinen helmikuun vieras, niin vielä mystisempää osastoa edustaa Kolarin Kurtakossa talvea viettävä valkopäätiainen.

Saattaa tulla kummallisen näköisiä poikasia. Jos se nyt sattuu sitten ihastumaan sinitiaiseen.

Pirkka Aalto

– Sehän on Suomessa ihan superharvinainen. Se on venäläinen laji, idän ihme, joka eksyy yleensäkin Länsi-Eurooppaan todella harvoin.

Kolarin valkopäätiainen vaikuttaa kuitenkin viihtyvän Lapissa – ja onpa siitä tullut omanlaisensa matkailunähtävyys, jota tullaan katsomaan jopa ulkomailta saakka.

– Sadoissa voi laskea jo sen ihmismäärän, joka sitä on käynyt katsomassa ja kuvaamassa. Siitä on tullut paikallisen matkailun vetonaula.

Pirkka Aallon mukaan lajilleen vieraille alueille elelemään harhautuneet linnut havahtuvat yleensä jossain vaiheessa siihen, että ovat väärillä seuduilla. On kuitenkin aivan mahdollista, että Kolarin valkopäätiainen viihtyy Kurtakossa niin hyvin, että alkaa perheenperustuspuuhiin.

– Mahdollista on, että se pariutuu sinitiaisen kanssa, jaa sitten saattaa tulla kummallisen näköisiä poikasia. Jos se nyt sattuu sitten ihastumaan sinitiaiseen.

Muuttosesonki kuumuu vasta myöhemmin

Lintujen kiihkeimpään kevätmuuttoon on Lapissa vielä parin kuukauden matka, vaikka muuttolintuja räpytteleekin koko ajan takaisin pohjoisiin maisemiin.

– Se menee meillä tuonne huhti–toukokuun vaihteeseen. Mutta kyllä maalis-huhtikuun vaihteeseen saadaan jo ensimmäinen vähän kiivaampi sesonki ja silloin tulee jo niitä "oikeita" muuttolintuja: töyhtöhyyppiä ja muita kevään tuojia.

Maan toisella laidalla kevät on jo monta askelta pidemmällä, sillä ensimmäiset töyhtöhyyppäparvet ovat Aallon mukaan alkaneet jo saapua Ahvenanmaalle.

– Siinä menee kuukauden päivät, ja sitten ne ovat täällä. Jos vain kelit sallivat.