Otitko Instagram-kuvan Turussa? Saatoit edistää kaupunkisuunnittelua

Turun kaupunkitutkimusohjelmaan kuuluvassa tutkimuksessa tarkasteltiin sosiaalisen median paikkatietoja. Tutkimusjohtajan mukaan aineisto kattaa vain osan väestöstä, mutta se tarjoaa yllättävän paljon tietoa kaupungin keskustan toiminnasta.

media
Tutkimuksen grafiikka kuvaa Turun keskustan bussilinjojen aktiivisuutta suhteessa julkaistuihin Instagram-kuviin.
Tutkimuksen grafiikka kuvaa Turun keskustan bussilinjojen aktiivisuutta suhteessa julkaistuihin Instagram-kuviin.Damiano Cerrone et al: A Sense of Place. Exploring Analytic Potential of Location Based Social Network Data in Turku City Centre

Instagramin käyttö on Turussa aktiivisinta ydinkeskustassa ja Aurajoen rannassa. Keskusta-alueen ja jokirannan lisäksi erityisen aktiivisia kuvauspaikkoja ovat esimerkiksi Turun rautatieasema, Föri ja Logomo.

Tiedot ilmenevät Turun kaupungin julkaisemasta tutkimuksesta, joka on osa Turun kaupunkitutkimusohjelmaa. Tutkimuksen tarkoituksena oli muun muassa selvittää, miten sosiaalisen median paikannustietoja voisi hyödyntää Turun keskustan kehittämisessä.

– Suomessa laki ei salli kännykän paikannustietojen käyttämistä tutkimustarkoituksessa. Ihmiset kuitenkin jakavat paikannustietojaan käyttäessään sosiaalista mediaa. Meidän näkökulmastamme kiinnostavaa on, missä määrin tätä dataa voi käyttää hyödyllisesti kaupunkisuunnitteluun liittyvien kysymysten ratkaisemiseen, kertoo tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila.

Tutkijoiden tarkoituksena oli myös käyttää Twitterin ja Foursquaren paikannustietoja. Niistä jouduttiin kuitenkin luopumaan, sillä paikkaan sidottuja Twitter-päivityksiä ja Foursquaren käyttäjiä oli tutkimuksen tarpeita varten liian vähän.

Suurin osa Instagram-käyttäjistä nuoria

Tutkijat myöntävät suoraan, että aineisto edustaa vain murto-osaa väestöstä. Instagramia käyttää noin 15 prosenttia suomalaisista, joista valtaosa on nuoria. Tutkijoiden mukaan tulokset eivät edusta Instagramin osalta koko väestöä, mutta ne avaavat silti näkökulmia nuorten aikuisten kaupunkiin.

Juuri turkulaisten Instagram-käyttäjien määrää ei tiedä varmuudella kukaan.

– Todennäköisesti se on enemmän kuin se 15 prosenttia, koska Turku on opiskelukaupunki. 15 prosenttia on koko maan keskiarvo, mutta kaupungeissa se on oletettavasti enemmän kuin maaseudulla, Ruoppila sanoo.

"Jokiranta on alikehittynyt" – Humalistonkatua syytä kehittää?

Jos suositulla paikalla otetussa kuvassa on toimintoja ja paljon ihmisiä, se on kehityspaikka.

Sampo Ruoppila

Tutkimuksessa Aurajoen rantaa pidetään toiminnoiltaan alikehittyneenä. Tämä siis siitäkin huolimatta, että jokiranta on tutkimuksen perusteella erittäin suosittu ajanviettopaikka.

– Tutkimuksessa on kartoitettu myös eri toimintoja ja palveluja keskustassa. Niitä taas on jokirannassa melko vähän. Jokirannassa voisi olla vielä enemmänkin syytä mennä sinne kuin vain jokiranta itse. Kaupungissa on äärimmäisen suosittu paikka, mutta se on vähän alihyödynnetty, Ruoppila sanoo.

Ruoppilan mukaan tutkimus on kokeiluna onnistunut. Sosiaalisen median aineistosta saa hänen mukaansa irti yllättävän paljon hyödyllistä tietoa keskustan toiminnasta.

Gustav Albert Petreliuksen lahjoittama Leijona-suihkulähde Turun vanhan pääkirjaston edustalla.
Gustav Albert Petreliuksen lahjoittama Leijona-suihkulähde Turun vanhan pääkirjaston edustalla.YLE / Jouni Koutonen

Esimerkiksi erityisen pidetyissä paikoissa – kuten Vähätorilla ja Kirjastosillalla – maisemat ja tilat olivat Instagram-kuvissa tärkeissä rooleissa. Sen sijaan esimerkiksi Humalistonkadulla otetuissa Instagram-kuvissa ei näy lainkaan ulkotiloja, mutta paljon ihmisiä. Ruoppilan mukaan tästä voi tulkita, että Humalistonkadun ulkotiloja ei arvosteta tarpeeksi.

– Jos jossain paikassa on otettu paljon kuvia, mutta niissä ei näy itse paikkaa, siinä on tarvetta kehitykselle. Silloin on mahdollisuus rakentaa uusia asioita jo olemassaoleville vahvuuksille. Humalistonkatu korostui raportissa yllättävän paljon, enemmän kuin odotettiin. Se ei ole jokirannan suuntainen, toisin kuin monet muut suositut kadut. Siinä mielessä Humalistonkadulla ei ole kilpailevaa katua, Ruoppila sanoo.