Liikenneopettaja: Ikämies luopuu ennemmin "kulkusistaan" kuin ajokortista

Moni ikäkuski luottaa omiin ajotaitoihinsa, eikä näe tarvetta päivittää ajotaitojaan. Tulevina vuosina yli 65-vuotiaiden kuljettajien määrä liikenteessä kasvaa räjähdysmäisesti.

Kotimaa
Kuva ajokortista ja maantiestä
Yle

Ikäkuskien määrä kasvaa räjähdysmäisesti lähitulevaisuudessa. Yli 65-vuotiaiden kuljettajien määrä tuplaantuu seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samalla kasvaa ikäkuskien tarve päivittää ajotaitonsa.

Jos miehelle sanoo, että sinulta otetaan ajokortti pois, niin sehän nousee kuin pullataikina ja sanoo, että siihen ette koske.

Kari Myllylahti

Meri-Lapin autokouluissa ei järjestetä tällä hetkellä senioreille kertauskursseja. Liikenneopettaja Kari Myllylahden mukaan yhtenä syynä on se, että ikäihmisiä arveluttavat kertauskurssin kustannukset.

– He ajattelevat, että pärjään vielä tällä nykyisellä ajotaidolla jotenkin, eivätkä halua satsata ajotaidon kohentamiseen.

On tavallista, että yksittäisiä ajotunteja kysellään vasta siinä vaiheessa, kun ikääntyvän pitää suorittaa ajonäyte tai tutkinto säilyttääkseen ajo-oikeutensa.

Ajokortti mahdollistaa itsenäisen elämän

Varsinkin miehille ajokortin menettäminen on Myllylahden mukaan kova paikka.

– Se on todella herkkä asia. Jos lääkäri sanoo, että teiltä täytyy sairauden takia ottaa "kulkuset" pois, niin mies vastaa, että kyllä ne joutaa, siitä vaan. Mutta jos miehelle sanoo, että sinulta otetaan ajokortti pois, niin sehän nousee kuin pullataikina ja sanoo, että siihen ette koske, Myllylahti sanailee.

Myllylahti muistuttaa, että iäkkäät ihmiset ovat tottuneita autolla ajajia ja ajokortti mahdollistaa myös itsenäisen elämisen.

– Ajotaitojen täytyy kuitenkin olla kunnossa, jotta kortti säilyy. Autokoulujen kannattaakin varmaan tulevaisuudessa panostaa senioireille räätälöityihin koulutuksiin, Myllylahti pohtii.