1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Varikset vihastuttavat jäteaseman lähellä asuvia Kokkolassa – ampumiseen haetaan poikkeuslupaa

Varikset aiheuttavat päänvaivaa Storkohmon jäteaseman liepeillä Kokkolassa. Alueen asukkaiden mukaan linnut sotkivat talojen kattoja ja tonkivat roskiksia. Metsästyskerho aikoo hakea poikkeuslupaa varisten ampumiseen.

Kotimaan uutiset
A hooded crow on the ground.
Jyki Lyytikkä / Yle

Isokylän ja Kallisen metsästyskerho on saanut paljon yhteydenottoja asuinalueella haittaa aiheuttavista variksista. Kerho aikookin anoa riistakeskukselta poikkeuslupaa niiden ampumiseen. Hakemuksen tueksi asukkailta on kerätty adressia.

– Saimme parissa viikossa toista sataa nimeä. Kerääminen lopetettiin jo kertaalleen, mutta kiinnostuksen takia nimiä otetaan vieläkin vastaan, sanoo Marko Kotajärvi Isokylän ja Kallisen metsästyskerhosta.

Storkohmoa tarkkailleen biologin Harri Hongellin mukaan varisten määrä ei ole kasvanut alueella vuosiin. Kotajärven mukaan varikset ovat kuitenkin aiheuttaneet entistä enemmän harmia viime kesästä lähtien.

– Ne ovat sotkeneet kattoja ja penkoneet roskiksia. Lisäksi ne ovat haitaksi esimerkiksi linnunpoikasille. Pihoille laitetuista haukka-pelättimistä ei ole ollut apua.

Ongelmia ovat aiheuttaneet myös harakat ja harmaalokit. Kotajärvi kertoo, että alueella on myös paljon naakkoja, mutta ne eivät ole aiheuttaneet yhtä paljon harmia.

”Ampuminen on viimeinen vaihtoehto”

Poikkeuslupaa ampumiseen anotaan riistakeskukselta. Hakijan tulee antaa mahdollisimman tarkat tiedot estettävän vahingon suuruudesta ja luonteesta sekä vahinkojen estämiseksi tehdyistä toimenpiteistä.

Hakemuksessa tulee muun muassa kertoa, miksi vahinkoa ei voida estää muutoin kuin lintuja ampumalla.

– Ampuminen on vasta se viimeinen vaihtoehto ongelman poistamiseksi, toteaa riistapäällikkö Stefan Pellas riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan toimipisteestä.

Lue seuraavaksi