1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Punk-asiantuntija ennustaa: PKN tekee lordit

Promoottori ja punk-asiantuntija Raine Pulkkinen uskoo, että Pertti Kurikan Nimipäivät tekee punkille saman minkä Lordi aikoinaan metallille: punkista innostuvat myös ne, jotka eivät sitä ennen ole kuunnelleet.

ilmiöt
Pertti Kurikan Nimipäivät voitti Uuden Musiikin Kilpailun Helsingissä 28. helmikuuta 2015.
Pertti Kurikan Nimipäivät voitti Uuden Musiikin Kilpailun Helsingissä 28. helmikuuta 2015. Markku Ulander / Lehtikuva

Eurovision laulukilpailuissa on sen 60-vuotisen historian aikana nähty jos jonkinlaista esitystä ja tyylilajien kirjo on ollut laaja. Punkia ei kuitenkaan ennen tätä vuotta ole kuultu, joten Suomen edustajaksi valittu Pertti Kurikan Nimipäivät tekee Wienissä viisuhistoriaa.

Euroviisuissa pärjätäkseen on hyvä olla erilainen ja erottua massasta.

Raine Pulkkinen, promoottori

Jyväskyläläisen Tanssisali Lutakon promoottori ja punkmusiikin asiantuntija Raine Pulkkinen uskoo, että Pertti Kurikan Nimipäivillä on erinomainen mahdollisuus menestyä viisuissa.

Edustuskappaletta on moitittu musiikillisesti köyhäksi, mutta Pulkkisen mukaan biisi on hyvä ja mikä tärkeintä: se sopii esittäjilleen.

– Euroviisuissa pärjätäkseen on hyvä olla erilainen ja erottua massasta. Vaikka biisi olisi hyvä, mutta jos on liikaa samalta kuulostavia kappaleita, niin ei sillä pärjää.

Suomipunkista uusi suomimetalli

Punkpiireissä Pertti Kurikan Nimipäivät on nauttinut suosiota ja arvostusta jo pidemmän aikaa. Pulkkinenkin on buukannut bändin useamman kerran keikalle.

– Hienoa, että pääsevät suuremman yleisön tietoisuuteen. Ovat sen ansainneet, Pulkkinen iloitsee.

Hän uskoo, että Pertti Kurikan Nimipäivillä on viisuedustuksen myötä mahdollisuus nostaa suomipunk uuteen nousuun: suomipunkista voi tulla uusi suomimetalli.

– Silloin viimeistään, kun Lordi voitti euroviisut, metallista tuli koko kansan musiikkia. Matti Vanhanenkin teki Lordin merkkiä televisiossa. Pertti Kurikan nimipäivillä on nyt mahdollisuus tehdä punkille sama.

PKN tuo viisuihin anarkiaa

Sitäkin on jo harmiteltu, että nyt menee punkilta uskottavuus, kun punkbändi ottaa osaa viihdespektaakkeliin.

Pulkkinen ei moiseen usko. Vaikka punkpiireistä löytyy niitäkin, jotka hylkäävät bändin siinä vaiheessa, kun siitä tulee liian suosittu, on punkiin mahtunut myös suuren yleisön bändejä.

On ihan hyvää keskisormen näyttöä lähettää punkbändi sellaiseen paikkaan, missä punkia ei yleensä ole nähty.

Raine Pulkkinen, promoottori

– Punkin uskottavuus ei mennyt 70-luvulla Ramonesin myötä, eikä se mene nytkään, vaikka osallistuttaisiin euroviisuihin. Ei se punkin olemassaoloa ja uskottavuutta vaaranna.

Pulkkinen tulkitsee asiaa päinvastoin: ihmiset voivat viisujen kautta tutustua punkmusiikkiin ja löytää muitakin punkbändejä.

Viisuihin osallistumisen voi Pulkkisen mukaan nähdä myös anarkiana.

– On ihan hyvää keskisormen näyttöä lähettää punkbändi sellaiseen paikkaan, missä punkia ei yleensä ole nähty.

Raine Pulkkista Yle Keski-Suomelle haastatteli Mikko Maasola.

Lue seuraavaksi