Hamina kokeilee kouluruokarääppiäisiä – lukion ylijäämäruokaa tarjoillaan kuntalaisille

Kouluruoan hävikinvähentämistalkoot laajenevat Kymenlaaksossa. Hamina on aloittamassa ylijäämäruoan myyntikokeilun ensi syksynä. Ylimääräistä kouluruokaa myydään tai luovutetaan pois jo useilla suomalaispaikkakunnilla. Alakouluissa kouluruokailun avaaminen kaikelle kansalle on ongelmallista turvallisuussyistä.

Kotimaa
Kasvisruoka
Yle

Haminassa pyritään vähentämään ruokahävikkiä tarjoamalla kouluruokailusta ylijäänyttä ruokaa kuntalaisille. Tähteiden myyntikokeilu aloitetaan elokuussa Haminan lukion ruokasalissa. Tähdelounas on ilmainen, mutta lisukkeistä kuten leivästä, maidosta ja levitteestä peritään 1,50 euron korvaus.

Myyntikokeilu on kaupungissa ensimmäinen laatuaan, mutta Haminan lukion keittiön ylijäämäruokaa on jo vuosien ajan lahjoitettu toimintakeskus Haminan Sinikeitaalle. Hyväntekeväisyystyö jatkuu, vaikka tähdelounaita tarjotaan myös kuntalaisille.

– Myymme, mitä linjastoon jää. Vaikka kuinka yritämme arvioida ruoan menekkiä, sitä jää väkisinkin yli. Ruokahalusta ei välttämättä aina tiedä; eri päivinä maistuu eri tavalla, kertoo Haminan kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden päällikkö Kirsi Hänninen.

Syömäkelpoisen ruoan heittäminen biojätteisiin harmittaa, joten Hänninen toivoo käytännön vakiintuvan ja kuntalaisten löytävän tiensä kouluruokapöytään. Haminan koulujen ja päiväkotien ruokahävikki oli viime vuonna noin seitsemän prosenttia.

Ruoan menekkiin vaikuttavat myös oppilaiden poissaolot. Lisäksi lukiossa hävikin määrää lisää se, että myös lukulomaansa viettävät abiturientit ovat oikeutetuja päivittäiseen kouluruokailuun. Heidän ruokailuunsa on varauduttava, vaikkei varmasti tiedetä, kuinka moni oppilas todella tulee syömään.

Koulujen turvallisuus usein esteenä

Haminan lukion ruokala valittiin ruokamyynnin koekaniiniksi myös siksi, että lukiossa toiminta on turvallisinta. Alakouluissa ruoan tarjoilu kaikelle kansalle on ongelmallisempaa, koska oppilaat ovat vielä pieniä lapsia ja koulujen ovet pidetään tavallisesti koulupäivien aikana lukittuina.

Esimerkiksi Kotkan alakouluilla ylijäämäruokaa myydään, mutta vain oppilaitosten henkilökunnalle. Tähdelounaita ei suunnitella tarjottavaksi laajemmin, koska ulkopuolisia ei turvallisyyssyistä haluta kutsua koulujen tiloihin. Myös Kouvolassa kyti ajatus, että vanhukset voisivat tulla kouluille syömään kouluruokailujen päätyttyä, mutta ideasta luovuttiin samasta syystä.

Nykykäytäntö on kuitenkin Kotkassa hyväksi todettu. Myynti henkilökunnalle aloitettiin vuosi sitten kokeiluluonteisesti muutamissa Kotkan alakouluissa. Nyt käytäntö on vakiintunut. Ylimääräistä ruokaa myydään koulujen ohella myös kaupungin henkilöstöravintoloissa.

Kouvolassa ruokahävikkiä torjutaan luovuttamalla kouluruoan tähteitä hyväntekeväisyyteen. Ylimääräistä ruokaa noudetaan muun muassa seurakunnan diakoniatyöhön.

Ylimääräisen kouluruoan myyntiä kokeiltiin alunperin Sitran ja Jyväskylän kaupungin hankkeena Vaajakummun koulussa Jyväskylässä. Hyväksi osoittautunut kokeilu on sittemmin levinnyt kuntiin eri puolille Suomea.